2024. április 20., szombat

Gyermekek letartóztatása helyett 24 órás felügyelet

A törvény világosan fogalmaz, nem tartóztathatunk le és nem zárhatunk börtönbe gyerekeket, csupán szociális munkások általi 24 órás felügyelet alá helyezhetők, nyilatkozta szerdán Aleksandar Vulin szociálpolitikai miniszter. Mint ismeretes, egy tizenegy és egy tízéves kisfiú a közelmúltban Belgrádban megverte Raša Popov (81) írót, valamikori televíziós újságírót, legendás gyermekműsorok vezetőjét. A testvérpár ellen rablás és lopás miatt a rendőrség eddig több mint 300 alkalommal tett bűnvádi feljelentést. Az idén év elején Belgrádban szintén összevertek egy idős férfit, ő később belehalt sérüléseibe. Popov megtámadása után a két gyereket átadták a rakovicai gyermekotthonnak, mint korábban többször is, most is önkényesen elhagyták azt, vasárnap pedig megint megtámadtak egy idős személyt.

– Nem változtathatjuk meg miattuk a törvényeket, és nem állhatunk neki kilencéves gyerekeket letartóztatni. Ugyan ki az, aki meg tudja állapítani, hogy ilyen idős korban egy gyerek javíthatatlan lenne, és ezért börtönbe kellene csukni. Számomra ők nem rendszert, csupán kivételt jelentenek a hatezer-hatszáz gyermekotthonban és nevelőszülőknél nevelkedő gyermek közül – mondta a szociálpolitikai miniszter.

A belgrádi szociális központ közleménye szerint a szociális munkások mindent megtesznek, hogy kézre kerítsék a két gyereket, kapcsolatban vannak a rendőrséggel is, ha pedig megtalálják őket, újból elhelyezik őket az illetékes intézményben. Kiemelik, hogy a rájuk hatályos jogszabályok keretében egyedül nem tudnak megbirkózni az ilyen gyerekekkel, és ezért szükségük lenne a rendőrség segítségére is. Az ilyen problémás gyermekek rendszerint az utcán élnek, mivel senki sem akarja őket örökbe fogadni, de a nevelőszülők is elutasítják gondozásukat.

A Belgrádi Ügyvédi Kamara szerdán engedélyezte tagjai számára, hogy ellássák azon ügyek képviseletét, amelyekben gyermekek az áldozatok. Az ügyvédek olyan ügyeket is képviselhetnek, amelyek kiskorú gyermekek elhelyezéséről, szülői felügyeletéről vagy gyámságágról folynak. Az ügyvédek munkabeszüntetése szeptember 17-e óta tart.