2024. március 28., csütörtök

Leginkább a gyümölcs drágult meg

Számottevő termék ára emelkedett ez év januárjától szeptemberéig – derül ki a kereskedelmi minisztérium idevágó jelentéséből. Egyes esetekben minimális drágulásról van szó, más esetekben akár másfélszeresére emelkedett a termék ára.

A gyógyszerek, egészségügyi készítmények és a gépkocsik kenőanyaga mindössze 2,4 százalékkal, a gyümölcs azonban átlagosan 52 százalékkal kerül többe – állapították meg a minisztérium szakemberei. A postai szolgáltatások díja is érezhetően megváltozott (31,2 százalékkal), valamint a biztosítás és a közlekedési eszközök használata is (27,6 százalékkal).

A műszaki cikkek javítási költségei is növekedtek, méghozzá 11,5 százalékkal, a dohánytermékek 9,6-kal, de az állatorvosok szolgáltatásai (5,8 százalék), a számítógépek és kellékeik, az egészségügyi készítmények (6,2), a gépkocsik szervizelésének költsége (5,3) és a sportfelszerelések (7 százalék) sem maradtak ki a drágításból.

Megemelkedett a könyvek ára és a kommunális szolgáltatások díja is, mindkét esetben 5,1 százalékkal. Megdrágultak azonban a gépkocsik is (4,8), a kozmetikai szolgáltatásaik (4,4), műszaki cikkek (4,1) és a hús (4,4), a lakásbérlés (3,8), még a cipészszolgáltatások díja is (3,7 százalékkal).

Drágább a tej és a tejtermékek, a tojás, valamint a fényképészeti és filmforgatási kellékekért és berendezésekért is 2,9 százalékkal többet kell fizetni.