2024. április 23., kedd

Kukoricamóva nyolcadszor Felsőhegyen

Kiváló hangulatban zajlott le vasárnap Felsőhegyen a nyolcadik alkalommal megtartott Kukoricamóva hagyományápoló rendezvény, amelynek keretében a szervezők kukoricatörő és főzőversennyel, hagyományos ételek és italok kiállításával, valamint kóstolójával is várták az érdeklődőket.

– Amikor a felsőhegyi aratóünnepséget már jó ideje mind nagyobb és nagyobb érdeklődés mellett szerveztük meg, akkor született meg a Kukoricamóva ötlete, ugyanis úgy gondoltuk, a kukoricatörés hagyománya is ugyanúgy kezd feledésbe merülni, mint ahogyan az aratásé, ezért fontos lenne, hogy azt is megpróbáljuk átörökíteni az utánunk következő generációk számára. A kukoricaszedés és a kukoricafosztás egykor úgy zajlott, hogy az emberek elmentek egymásnak segíteni, és együtt végezték el ezeket a munkákat, amelyek így fontos közösségépítő szereppel is bírtak. A hagyományőrzés és a hagyományápolás mellett a rendezvényünknek is ez az egyik legfőbb célja, ezért nagyon örülünk annak, hogy a felsőhegyi Kukoricamóva mintájára ma már más településeken is szerveznek hasonló jellegű rendezvényeket – magyarázta lapunknak Ősz Szabó Imre fő szervező.

A kukoricatörő versenyen tizenegy csapat vett részt, amelyeknek tagjai Vajdaság szinte minden részéről érkeztek Felsőhegyre, ahol saját bevallásuk szerint mindig nagyon jól érzik magukat, és évről évre szívesen visszatérnek a rendezvényre. A résztvevők közül többen is kiemelték annak fontosságát, hogy idén a korábbi években megszokotthoz képest jóval több fiatal résztvevője volt a versenynek.

A megmérettetés végül az oromparti Móvások csapata győzelmével ért véget, a második helyen a zentai Öreg Kakas Két Tyúkkal, a harmadikon pedig a felsőhegyi Szártaposók csapata végzett. A zsűri különdíjjal jutalmazta a zentai Görbe Szárkúp és a szintén zentai Kicsi meg a Forgó csapatokat, valamint díjazták a legjobb hagyományos reggeliket és a legfinomabb pálinkákat is.

A falu központjában megtartott főzőverseny keretében több tucat bográcsban rotyogtak a finomabbnál finomabb hagyományos ételek, de voltak, akik sülteket készítettek, sőt olyanok is akadtak, akik nyárson forgatva sütötték meg az ebédjüket. A szervezők kísérőprogramként édes és sós sütemények, valamint télirevalók, borok és pálinkák kiállításával, versenyével és kóstolójával is várták az érdeklődőket, még emlékezetesebbé téve ezáltal számukra a VIII. Kukoricamóván szerzett élményeket.