2024. április 24., szerda

Ablakcsere a könyvtáron

Az 1900-as évek elején beépített nyílászárók felújítása, cseréje zajlik a topolyai Juhász Erzsébet Könyvtárban

1984-ben költözött a topolyai könyvtár jelenlegi székhelyére az 1900-as évek elején létesített épületbe. Akkor és azóta sem történt meg az épület eredeti ablakainak cseréje, ez a felújítási művelet azonban immár nagyon aktuálissá vált: az épület nyílászárói huzatolnak, a gyermekosztályon található ablakok esetében immár az a veszély is fennállt, hogy esetleg kiesnek.

Az épület fő- és mellékbejárati ajtajai is meglehetősen rossz állagúak. A jelenleg végéhez közeledő beruházással egyelőre hat nyílászáró cseréje történik meg, az épület Fő utca felé eső részén található ablakok felét felújítják, cserélik. E beruházás, amely hatszázezer dinárba kerül, a topolyai helyi közösség idei évre előirányzott eszközeiből valósul meg. Várhatóan, a tervek szerint, 2015-ben folytatódik a nyílászárók cseréje, a Fő utca felé eső rész maradék hat nyílászzárója esetében. A végcél az, hogy a jövőben, lehetőségeikhez mérten az épület összes nyílászárójának cseréjére sor kerülhessen. A könyvtár terve megvalósításához, mint azt az intézmény igazgatója, Náray Éva kifejtette: természetesen, ha lehetőségük adódik, pályázni is fog.

A közművelődési intézmény alapítója az önkormányzat és a Magyar Nemzeti Tanács, a könyvtárépület azonban a topolyai helyi közösség tulajdonában van, és védettnek minősül. A mostani és az épületen megvalósuló minden egyéb javítás, csere a Községközi Műemlékvédelmi Intézet jóváhagyása, javaslata alapján hajtható végre. Mint megtudtuk: az Intézet javaslata szerint az eredetiekkel azonos faragványokkal és díszítőelemekkel rendelkező, fából készült ablakszárnyak kerülnek a régiek helyére, az ablaktokokat nem veszik ki, az elkorhadt részeket azonban cserélik.