2024. április 20., szombat

Letartóztatás a meggyilkolt szurkoló ügyében

Öt török szurkoló elismerte, hogy jelen volt Marko Ivković meggyilkolásánál, ám tagadják, hogy közük lenne a bűncselekményhez

A Marko Ivković, a Crvena zvezda meggyilkolt huszonöt éves szurkolójának ügyében indított nyomozás keretében a török rendőrség szerdán előállította a Galatasaray öt szurkolóját, majd előzetes letartóztatásba helyezte őket. Sajtóértesülések szerint az ügyet egy újonnan előkerült videofelvétel mozdította előre. A török rendőrség korábban nyolc szurkolót hallgatott ki, azok viszont nem tudtak érdemben hozzájárulni a bűncselekmény felgöngyölítéséhez. A most letartóztatott fiatalemberek elismerték, hogy jelen voltak a leszámolásnál, ugyanakkor azt állítják, semmi közük nem volt Ivković meggyilkolásához. A török rendőrség a késsel elkövetett gyilkosság felderítésének érdekében két nyomozói csoportot hívott össze. A török belügyminiszter a nyomozás minden részletéről tájékoztatta szerbiai kollégáját, Nebojša Stefanovićot. A rendőrség 25, a bűncselekmény elkövetésének helyszínéhez közel felállított biztonsági kamera felvételét szerezte meg.

Mint ismeretes, pénteken este a Galatasaray–Crvena Zvezda kosárlabda találkozó előtt a mintegy négyszáz fős szerb szurkolói csoportra török huligánok támadtak az Abdi İpekçi stadion előtt. A szerbiai szurkolók be sem jutottak a stadionba, mivel nem kaphattak belépőjegyet. Az összecsapásban megölték a vendégcsapat szimpatizánsát. Ivković életéért mintegy öt órán át küzdöttek az isztambuli orvosok, az erős vérzés miatt azonban nem tudták megmenteni.

A szerb államvezetés hevesen reagált az incidensre. Ivica Dačić szerb külügyminiszter a szervezőket hibáztatta. Azt mondta, csakis a számlájukra írható mulasztás miatt gyilkolták meg a szerbiai szurkolót. A szervezésben bizonyos szempontból Szerbia is részt vett, hiszen a Zvezda segítséget kért annak érdekében, hogy szurkolóik is kapjanak belépőjegyet, magyarázta Dačić, mondván, hogy a szerb illetékesek kezdettől fogva figyelmeztették a török felet, hogy biztonsági szempontból nem voltak eléggé körültekintőek.

Nem sokkal ezt a nyilatkozatát követően Dačić Törökország belgrádi nagykövetének démarche-ot adott át, amelyben Szerbia Ivković meggyilkolása ellen tiltakozik. Dačić azt is megerősítette, hogy a Galatasaray edzőjét nem látják szívesen Szerbiában, mivel a férfi terroristának titulálta Ivkovićot és a Crvena zvezda szurkolóit.

– Nem az a célunk, hogy udvaroljunk és megfeleljünk a világnak. Senkinek nem áll jogában megalázni Szerbiát és terroristának nevezni polgárait, legyen ez a valaki akár a Galatasaray edzője – fogalmazott Dačić.

Aleksandar Vučić miniszterelnök is mélyen elítélte a történteket és török kollégájától követelte az ügy felgöngyölítését.

Az incidens napján Isztambulban jelenlevő Zvezda-szurkolók azt mesélték, hogy a két szurkolói csoport között akkor kezdődött az összecsapás, amikor a török rendőrség füstbombát dobott közéjük a stadion előtt. A füst összezavarta a szurkolókat, valamint két csoportra osztotta a szerb szurkolókat. Ekkor támadtak a török szurkolók a szerbekre, akik a gyilkosságból csak annyit észlelték, hogy Ivković az aszfaltra rogyott, mesélte az egyik szurkoló.

– A Delije szurkolóit három hotelben helyezték el. Nem bujkáltunk, egész nap szabadon sétáltunk a városban. A rendőrség sehová nem kísért bennünket, még akkor sem, amikor a stadion felé indultunk. A szerbiai szurkolók egy része Galatasaray-szurkolónak álcázta magát és felmérte a terepet. A bokrokban több helyütt is előre elkészített kőhalmokat, botokat láttak. Ezt látván mindenre felkészültünk. Az isztambuli rendőrség felkészületlen volt, főleg ahhoz képest, hogy milyen biztonsági intézkedések voltak hatályban nemrégiben Belgrádban, amikor a Partizan játszott a Beşiktaş csapatával. Minderre rátett egy lapáttal, amikor megtudtuk, hogy mégsem kapunk belépőket a mérkőzésre. Ez nagyon felmérgesített bennünket, hiszen nem azért indultunk útnak, hogy megnézzük Isztambult – idézte fel az egyik szurkoló.