2024. március 29., péntek

Nyomozás indul a Farmakom-ügyben

Aleksandar Vučić: A fedezet nélküli hitelek jóváhagyásához politikai háttérre is szükség volt

Kihallgatták kedden a hétfőn letartóztatott Miroslav Bogićevićet, a šabaci Farmakom konszern tulajdonosát, valamint a Belgrádi Gazdasági Bank letartóztatott tisztségviselőit is, akiket azzal gyanúsítanak, hogy Bogićevićtyel együttműködve hagytak jóvá 15 millió euró értékben hiteleket ennél a banknál különféle visszaélések, például értéktelen garanciák felmutatása, illetve beszámítása révén. A szervezett bűnözés felszámolásával foglalkozó ügyészség döntést hozott a nyomozás elindításáról, s a vizsgálati fogság elrendelésére tett javaslatot. A Farmakom vezetőjén kívül további hat személyt állított elő hétfőn a rendőrség.

Előállították Miodrag Salait, a bank hiteljóváhagyással megbízott testületének vezetőjét, Aleksandar Jankovićot, Vera Medićet és Predrag Tošićot, az említett bizottság tagjait, Dušan Vujadinovićot, az egyik tag helyettesét és Olivera Đorđevićet, а Farmakom cégcsoport pénzügyi igazgatóját. Valamennyiüket hivatali visszaélések elkövetésével vádolják, tíz évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatja őket a bíróság. A bűnvádi feljelentésben az áll, hogy az említettek tíz kölcsön törvényellenes módon történő jóváhagyásával 2012 júniusa és 2013 márciusa között több mint 15 millió euróval növelték a Farmakom vagyonát.

Miljko Radisavljević, a szervezett bűnözés megfékezésével megbízott ügyész annyit nyilatkozott a médiának, hogy mindegyik gyanúsítottnak van védőügyvédje, akik azonban nem kívántak részt venni a meghallgatáson az ügyvédek sztrájkjára hivatkozva.

Az Adóigazgatóságnál közben bejelentették, hogy az ellenőrök hozzáláttak nemcsak a Farmakomnak, hanem a vállalattal kapcsolatban álló minden egyéb jogi személy pénzügyeinek a részletes átfésüléséhez is. Újságírói kérdésre válaszolva Marko Marinković, az adóhivatal megbízott igazgatója azt mondta, hogy tisztségének átvételét követően egyébként is fokozottabbá tették a nagyobb adókötelességgel rendelkező vállalatok ellenőrzését, így a Farmakomét is. Az adóellenőrök munkája, mint közölte, kiterjedt a Farmakommal együttműködő cégekre is, s ettől a vizsgálattól pozitív eredményeket várnak a hivatalnál.

NAGYOBB A KÁR, MINT HINNÉNK

Nebojša Stefanović belügyminiszter kedden az esettel kapcsolatos nyilatkozatában kijelentette, hogy véleménye szerint a letartóztatott Bogićević nem kizárólag a Belgrádi Gazdasági Bankot károsította meg, hanem más pénzintézeteket és vállalatokat is.

– Meggyőződésem, hogy a nyomozás további részében bebizonyosodik majd, hogy nem kizárólag a gazdasági bank, hanem más bankok és gazdasági szubjektumok is a lánc részét képezik. Ismerek olyan vállalatokat, amelyek teljesen tönkre mentek a Farmakommal való együttműködés során, korábban pedig abszolút jól működő cégeknek számítottak – közölte Stefanović.

Véleményének adott hangot, hogy a rendőrségnek részletes nyomozást kell lefolytatnia, hogy lefoglalhassák a bűnözés útján szerzett vagyont, s megfizettessék az adót és a polgárok megkárosítását jelentő összegeket. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a pártkönyvecske ma nem jelent senki számára sem biztosítékot, mert a hatalmi és az ellenzéki sorokban visszaéléseket elkövetőket egyaránt le fogják tartóztatni.

PIACI JÁTÉKSZABÁLYOK

A politikai szálakról Aleksandar Vučić kormányfő is beszélt kedden Kruševacon. Mint mondta, fedezet nélküli hitelek felvétele állami bankokból nem képzelhető el megfelelő politikai háttér nélkül, s a nyilvánosság hamarosan meg fogja tudni, kik állnak az efféle ügyletek mögött, amikor a gyanúsítottak beszélni kezdenek. Hozzátette: elképzelhető, hogy a gyanúsítottak most is ezeknek a politikusoknak a segítségében bíznak, mégis elvárásának adott hangot, hogy a letartóztatottak közül valaki előbb-utóbb megszólal majd és felfedi a részleteket. Megismételte, hogy a Bogićević ellen indított nyomozást ki kell szélesíteni, mert a visszaélések nem értek véget azzal a 15 millió euróval, amiről a Belgrádi Gazdasági Bank kapcsán beszélnek. Tizenötmillió euró aprópénznek számít az efféle csalók számára, s tartozásaik általában 300 és 500 millió euró közötti összegre tehetők, jegyezte meg. Mint mondta, ilyen átveréseket Szerbiában a jövőben nem lehet majd végrehajtani.

– Elég volt az efféle piaci magatartásából: én jóban vagyok veled, te igazgató maradhatsz, mert ismersz valakit jó helyen, kapok tőled hitelt, mindannyian szépen megegyezésre jutunk, mindannyian gazdagodunk, magánrepülőgépeink lesznek, Szerbia pedig állja a számlát. Ez így nem működhet tovább, Szerbia normális országgá válik – értékelte a miniszterelnök.