2024. március 29., péntek

Az európaiak menekítenek ki legtöbb pénzt az adóparadicsomokba

Megközelítőleg 7600 milliárd dollárnyi vagyont menekítettek ki a gazdagok különböző adóparadicsomokba, miközben a világ államai csaknem 190 milliárd dollárnyi költségvetési veszteséggel számolnak évente a fentebb említett jelenség miatt – derült ki a Journal Of Economics Perspectives folyóirat legutóbbi tanulmányából. Ez világszinten a gazdagok számlán tartott vagyonának a 8 százaléka, amely mindössze néhány ember kezében összpontosul.

A kutatás eredményei értelmében a listán az európaiak vezetnek, ahonnan a fentebb említett tetemes összegből 2600 milliárd dollárt menekítettek ki a kedvező adózási feltételeket biztosító kis országokba. Európát Ázsia követi 1300 milliárddal. Negyedik helyen Amerika áll (1300 milliárd dollár), ötödiken pedig a Perzsa-öböl országai (700 milliárd).

Hozzá kell tenni, hogy a tanulmány csupán a pénzügyi aktivitást vette górcső alá, az ingóságok és ingatlanok terén nem végzett felmérést. Megjegyzendő, ebben a szegmensben is gyakori a visszaélés az adópolitikából származó kedvezményekkel.

Annak ellenére, hogy az offshore (adóparadicsomi) zónákban végbemenő pénzügyi aktivitás növekvőben van, a szakemberek az adópolitika terén történő szabályellenességek közül a leggyakoribbnak mégis az adócsalást jelölték meg.

Mégis, az offshore térségek kínálta lehetőségek révén történhet meg az, hogy a leggazdagabbak az állami költségvetést megrövidítve évente csaknem 190 milliárd dollárt tesznek zsebre.