2024. március 29., péntek

Az OECD javított a magyar gazdasági növekedésről szóló előrejelzésén

Javította a magyar gazdasági növekedés várható ütemét a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) kedden kiadott szokásos féléves előrejelzésének Magyarországról szóló fejezetében, a következő két évben lassuló gazdasági fejlődést vetít előre.

A magyar gazdaság az idén 3,3, jövőre 2,1, 2016-ban pedig 1,7 százalékkal bővül a friss prognózis szerint. Az előző, május 6-án közzétett előrejelzéshez képest a szervezet az idei évre 1,3, a jövő évre pedig 0,5 százalékponttal emelte a bruttó hazai termék gyarapodására vonatkozó várakozását. Mindazonáltal az OECD előrejelzése pesszimistább a magyar kormányénál és az Európai Bizottságénál a következő két évet illetően: a kormány 2,5, illetve 2,1 százalékos, Brüsszel pedig 2,5, illetve 2,0 százalékos növekedést vetít előre.

A legfejlettebb gazdaságú országokat tömörítő OECD megállapításai szerint az idei év első felét erős gazdasági növekedés és a munkanélküliség csökkenése jellemezte, de a második félév alakulása mérsékelt növekedést irányoz elő. A szigorú hitelfeltételek, a bizonytalan üzleti környezet korlátozza a beruházásokat, a költségvetés gazdaságösztönző hatása pedig lassan kifut.

A devizaalapú hitelek forintosításának makroökonómiai hatásait nehéz megítélni az OECD szerint: erősíti ugyan a pénzügyi stabilitást, de feltehetően további költségeket okoz a pénzintézeteknek. Közölték, a forintosítás és a bankok elszámoltatása jövőre valószínűleg támogatni fogja a belső fogyasztás növekedését, de csökkenti a bankok hitelezési hajlandóságát.

Az OECD csökkentette a munkanélküliségi rátára vonatkozó várakozását: míg májusban 9 százalék felé közelítő munkanélküliséggel számolt, friss előrejelzésében már 8 százalék alatti mértéket adott meg. Az idén 7,8, jövőre és 2016-ban pedig egyaránt 7,6 százalékos munkanélküliségi rátát valószínűsít.

Az államháztartási hiány GDP-arányos mértéke az OECD szerint az idén 2,9, jövőre 2,6, 2016-ban pedig 2,5 százalékra csökkenhet. A maastrichti kritériumok figyelembe vételével számolt államadósság az idén a GDP 76,6, jövőre 76,7, 2016-ban pedig 75,7 százalékára rúghat.