2024. március 29., péntek

Menni vagy maradni?

Az I. Vajdasági Ifjúsági Honismereti Akadémia Horgoson

Menni vagy maradni? – ez volt az I. Vajdasági Ifjúsági Honismereti Akadémia témája, amelyet a horgosi Iringó Környezetvédő és Honismereti Civil Szervezet tartott a hétvégén a Domus Pacisban. A rendezvény érdekessége, hogy Magyarországon kívül, a határon túli vidékeken elsőként szerveztek ilyen rendezvényt. A migráció és a külföldi tanulás, munkavállalás mostanában sokakat foglalkoztató kérdés, s mivel főleg az ifjabb generációkat érinti, megválaszolására diákokat kértek fel Vajdaság egész területéről és a határon túli magyar vidékekről is. A becsei, zentai, magyarkanizsai, zombori, horgosi diákokon kívül Magyarországról és Romániából is jelentkeztek résztvevők, így összesen húsz diák mutatta be munkáját. A feladatuk az volt, hogy írásos művet készítsenek a témáról, műfaji megkötöttségek nélkül, akár csoportban dolgozva. A jelentkezők között nyolcadik osztályos diákok, középiskolások és egyetemisták is voltak, így a résztvevők nagyon változatos gondolatokat és műveket láthattak-hallhattak.

Horvát Hilda, a rendezvény fő szervezője elmondta, hogy az általuk választott téma nagyon aktuális, ezért úgy véli, nemcsak a diákok számára hasznos, hanem a közönségnek és a meghívott szakembereknek is.

– Az akadémia megnyitója szombaton délelőtt volt, amelyen jelen volt Magyarországról Debreczeni-Droppán Béla és Fabulya Éva, az Országos Honismereti Akadémia elnöke és elnökségi tagja is, akik örömmel üdvözölték a Magyarországon már két évtizedes múltra visszatekintő ifjúsági akadémiának az első határon túli kezdeményezését. Horgoson a honismeret gyökerei mélyebbre nyúlnak vissza, több mint egy évtizede, hogy a magyarországi honismereti táborban rendszeresen részt vesznek horgosi diákok is, annak idején én is így kezdtem – mondta Horvát Hilda. Az akadémián szakmai előadás előzte meg a diákok beszámolóit: Szepesi Zoltán pszichológus és Badis Róbert szociológus friss kutatási eredményeiket osztották meg a jelenlevőkkel, majd a bemutatott munkák kiértékelését is vállalták.

– Nem versenyről van szó, de fontosnak éreztük, hogy a gyerekek visszajelzést kapjanak a munkájukról – tette hozzá a fő szervező. A diákok munkái között akadt igényes kutatómunka, saját környezetében készült, tapasztalatokra hagyatkozó előadás, amelyet saját véleményükkel is megtűzdeltek, hogy miért érdemes az otthont elhagyni, s mi az, ami esetleg visszahúzó erő.

Az est filmvetítéssel zárult, a Lennert Móger Tímea által írt forgatókönyv alapján, Goretić Péter rendezésében készült Menni vagy nem lenni c. vajdasági rövidfilmet mutatták be a közönségnek.

A vasárnapi program falunézéssel telt, ahol a résztvevők megnézték a jóval szebb időket is megélt, ma már romos Horgosi csárdát, a település központjában lévő műemlékeket és a Szent István-szobrot, majd a Kárász családnak a római katolikus templom kertjében lévő sírkamrájánál elhelyezett emléktáblát és Virág István mártír plébános emlékművét. Végül pedig a Kárász-kastélyhoz kalauzolták a csoportot.