2024. április 23., kedd

Új munkahelyek, alacsony bérek

Adán nyolc vállalat működik az ipari zónában, ahol újabb cégek is beruháznak

Az elmúlt években főként fémipari és mezőgazdasági cégek telepedtek le az adai ipari zónában, ahol jelenleg gáztöltő állomás és benzinkút épül, valamint textilipari cég létesít üzemcsarnokot. A jövőben két újabb fémipari vállalat kíván beruházni a helyszínen. Ada község gazdaságában pillanatnyilag a fémipar a legjelentősebb ágazat, amely mellett jelentős még a mezőgazdaság és a textilipar is. Bilicki Zoltán adai polgármester szerint jelenleg ez a három ágazat határozza meg a község gazdaságát.
– A polgármesterré választásomkor, 2008. augusztus 5-én egyetlen működő vállalat sem volt az ipari zónában. Ma már nyolc vállalat üzemel, valamint az LPO öntöde jelentős bővítéseket végez – közölte Bilicki Zoltán. – Az ipari zónában jelenleg két cég építkezik. Az adai textilipari cég, az East-West Bridge Kft. 1100 négyzetméteres csarnokot épít. Továbbá a zentai Panon Holding cég, amely gáztöltő állomást és benzinkutat létesít a helyszínen. Az ipari övezetben rövidesen megkezdődnek annak az alumíniumöntödének a munkálatai, amelyet egy belgrádi és svájci cég létesít. A mezőgazdasági gépeket gyártó adai Termometal cég ugyancsak épít egy újabb, 1300 négyzetméteres csarnokot a meglévő mellett.

– A mostani szeméttelep területén egy szlovák cég épít biogázüzemet. A különféle táskákat gyártó adai BKG az elmúlt két-három hónapban 50 millió dináros beruházást hajtott végre, amelynek eredményeként 30 új munkást alkalmazott – mondta a polgármester.
Ada község önkormányzata nehéz helyzetben van Bilicki Zoltán szerint, mert a község területén létesülnek ugyan munkahelyek, ha kis számban is, de az életszínvonal javulását és a bérek növekedését egyedül az állam hatékony beavatkozása indíthatná el. Mint mondta, a beruházók a községben és Szerbia többi részén is nem azért létesítenek munkahelyeket, hogy hatalmas fizetéseket adjanak az alkalmazottaknak. A legtöbbjük valószínűleg szolid bért biztosít, ami legfeljebb a puszta megélhetésre elég. Éppen emiatt, az alacsony bérek miatt következett be a lakosság tömeges elvándorlása, ami nemcsak Ada községben, de az egész országban óriási gondot jelent. A polgármester megjegyezte, hogy a hazai alacsony bérek miatt a szülőföldön nyíló új munkahely lehetősége sem állítja meg a fiatalokat és a középkorúakat a külföldre való távozásban.
– Az adai önkormányzat igyekszik új munkahelyeket teremteni, viszont a lehetőségeink főképpen a polgártársaink életkörülményeinek a javítására, vagyis az infrastrukturális beruházásokra vonatkoznak, köztük az utcák aszfaltozására és a csatornázási munkálatokra. Kevés lehetőségünk van arra, hogy Ada községben hatással legyünk az életszínvonal növekedésére – mondta Bilicki Zoltán.