2024. április 19., péntek

Lázadáshullám Amerikában

Országszerte zavargásokat, tiltakozásokat váltott ki, hogy a nagyesküdtszék nem emelt vádat a rendőr ellen, aki a fekete tinédzsert lelőtte
Egy tüntető megadásra emelt kézzel áll a fergusoni West Florissant sugárúton lángoló épületek előtt (Fotók: Beta/AP)

Egy tüntető megadásra emelt kézzel áll a fergusoni West Florissant sugárúton lángoló épületek előtt (Fotók: Beta/AP)

Az Egyesült Államok több nagyvárosában tiltakozások robbantak ki hétfőn este (közép-európai idő szerint kedd hajnalban), Fergusonban lövöldözések, fosztogatások és gyújtogatások kezdődtek, egy rendőrt meglőttek. A megmozdulásokat az váltotta ki, hogy a nagyesküdtszék nem emelt vádat annak a fehér rendőrnek az ügyében, aki augusztusban a Missouri állambeli városkában agyonlőtt egy fegyvertelen fekete tizenévest.

A testület döntése nyomán Fergusonban heves tiltakozások robbantak ki, a tüntetők kövekkel és üvegekkel dobálták a bíróság épületét védő rendőröket. Másutt fosztogatások kezdődtek, több üzletet kiraboltak és felgyújtottak. A tiltakozók nem kímélték a boltok előtt parkoló autókat sem, másutt rendőrautókat állítottak fejtetőre és lobbantottak lángra. A rendőrség könnygázgránátokkal igyekezett megfékezni a tömeget. Missouri állam kormányzója – aki már a múlt héten szükségállapotot hirdetett – mozgósította a Nemzeti Gárdát, amelynek egységei megerősítették több fontos létesítmény őrizetét.

St. Louisban legalább tucatnyi üzletközpontot felgyújtottak. Több ezren tüntettek Seattle-től New Yorkig, Chicagótól Los Angelesig, még a washingtoni Fehér Ház előtt is „igazságot követeltek” Michael Brownnak. A tüntetők utakat zártak le a kaliforniai Oaklandban, San Franciscóban, St. Louisban pedig több százan jelszavakat skandálva meneteltek. Sok helyütt a tiltakozók jelmondatává vált: „Kezeket fel! Ne lőjön!” felszólítást kiabálták.

A tiltakozások és zavargások előzménye, hogy a – 9 fehér és 3 afroamerikai tagból álló – nagyesküdtszék nem találta indokoltnak a vádemelést Darren Wilson rendőr ellen. A testület több mint három hónapon át hallgatott meg tanúkat és mérlegelt bizonyítékokat. Igyekeztek feltárni, hogy mi történt augusztus 9-én, amikor a járőrkocsival közlekedő Darren Wilson rendőr az utcán megállította Michael Brownt és egy társát. Abban mindkét fél egyetértett, hogy a rendőrautónál a rendőr és a fiatalember között dulakodás tört ki, amelynek végén Wilson fegyverhasználathoz folyamodott. Brown ezt követően eltávolodott a járműtől.

Az ezután történtekkel kapcsolatban azonban a két fél egymásnak ellentmondó verziók mellett állt ki. A Brown család azt állította, hogy a fiú megadásból felemelte a kezét, a rendőrök és a patológusok szerint viszont támadó szándékkal közeledett a rendőr felé. A testület a három halottkémi vizsgálat és a tárgyi bizonyítékok alapján az utóbbi változatnak adott hitelt.

A testület eljárásának több eleme is vitatott volt. Eric Holder igazságügyi miniszter emlékeztetett arra, hogy az ügyben minisztériuma és az FBI független vizsgálatot folytat annak megállapítására, vajon az incidens során nem sértették-e meg Brown jogait. A még hetekig vagy hónapokig tartó eljárás nyomán akkor emelhetnek vádat Wilson ellen, ha bizonyítást nyer, hogy a rendőr szándékosan megsértette a tinédzser polgári jogait.

A döntést követően Barack Obama elnök a tiltakozókat televíziós beszédben békés reagálásra, a rendőröket pedig önmérsékletre szólította fel. Mint mondta, osztozik a lelőtt Brown szüleinek azon reményében, hogy fiuk nem halt meg hiába, és St. Louis környékén pozitív változások indultak meg. Szerinte ugyanakkor az ügy rávilágított olyan, a faji megkülönböztetés korszakából örökölt problémákra, amelyket orvosolni kell.

Brown szülei a döntés nyomán mélységes csalódásuknak adtak hangot. Azt megelőzően arra kérték a tüntetőket, hogy a nagyesküdtszék döntése után négy és fél perccel emlékezzenek meg arról a négy és fél óráról, amikor fiúk holtteste mindenki szeme láttára az utcán hevert.  

Nyitókép: Egy tüntető megadásra emelt kézzel áll a fergusoni West Florissant sugárúton lángoló épületek előtt (Fotók: Beta/AP)