2024. április 25., csütörtök

Késlekedő tranzíció

A korrupcióellenes közdelem lehetőségeinek tárháza egyelőre nem bővült Szerbiában

A Hogyan a korrupció ellen? elnevezésű, Belgrádban megtartott kerekasztal-beszélgetés résztvevői egyetértettek azzal kapcsolatban, hogy a Szerbia és az Európai Unió közötti csatlakozási tárgyalások során az elsők között kellene megnyitni a 23-as tárgyalási fejezetet, amely a bírósági és alapvető jogokkal foglalkozik. Ebbe a témakörbe tartozik a korrupcióellenes küzdelem is, hangzott el, mint ahogyan az is, hogy ha Szerbia már a tárgyalások kezdetén megnyitja a szóban forgó fejezetet, akkor sokkal hatékonyabban fogalmazhatja meg a területtel kapcsolatos mércéket.

A keddi összejövetelen, amelynek szervezője a Transzparens Szerbia (TSZ), azt is megállapították a jelenlevők, hogy a korrupcióellenes küzdelem lehetőségeinek tárháza nem bővült, noha az is igaz, hogy az aktuális összetételű kormány prioritásként kezeli ezt a témakört. Amikor megnyílik a 23-as fejezet, Szerbiának azonnal magas színvonalú és teljesítendő mércékkel kell majd szembesülnie, érvelt Nemanja Nenadić, a TSZ végrehajtó igazgatója.

– Tudjuk, hogy miként vélekedik erről a témáról az Európai Bizottság. Azt is tudjuk, hogy Szerbiában nem fejeződött be az igazságügy reformja, valamint azt is, hogy az ügyvédek munkabeszüntetése kedvezőtlenül befolyásolja az igazságügyi szervek munkáját – fogalmazott Nenadić.

Vladimir Goati, a TSZ programigazgatója Csehországot említette követendő példaként. Goati úgy véli, a cseh modellt és tapasztalatot Szerbia sikeresen alkalmazhatná. Szerbia elkésett a tranzícióval, a joguralom kiépítéséhez évtizedek lesznek szükségesek, magyarázta Goati.

Veronika Senjuková, Csehország belgrádi nagykövetsége konzuli osztályának vezetője arról biztosította a résztvevőket, hogy országa valóban sokat segíthet Szerbiának abban, hogy miként kerüljön ki győztesként a tranzíció folyamatából és hogyan számoljon le hatékonyan a korrupcióval.