2024. április 26., péntek

Átláthatatlanok a pénz útjai

A minisztériumoknak kötelességük lenne közzétenni a költségvetésükkel kapcsolatos adatokat, ezt azonban csak ritkán teszik meg

Rodoljub Šabić, a közhasznú információk biztosa továbbra sem elégedett a minisztériumok információközlésének naprakészségével. A minisztériumok honlapjainak ellenőrzése során kiderült, hogy az államigazgatási és helyi önkormányzati, valamint az építési, közlekedési és infrastrukturális minisztériumok honlapjukon nem tették közzé a munkájukról szóló tájékoztató dokumentumot. Šabić írásban figyelmeztette a mulasztásra a szóban forgó két tárcát, amelyek rövid időn belül feltöltötték honlapjukra a tájékoztató dokumentumokat. Egyedül az oktatási, tudományügyi és technológiai fejlesztési minisztérium honlapján volt kifogásolhatatlan a tárca felépítését és munkakörét taglaló tájékoztató dokumentum.

– Az ellenőrzés során tapasztalt számos probléma közül legjellemzőbb a minisztériumok költségvetésével és a közbeszerzésekkel kapcsolatos adatok hiánya, pedig éppen ezek iránt kifejezett az érdeklődés. A minisztériumoknak kötelességük lenne feltüntetni a rendelkezésükre álló pénzzel, illetve annak elköltésével kapcsolatos adatokat. A folyó évi jóváhagyott költségvetésről és annak megvalósulásáról a gazdasági, az ifjúsági és sportügyi, valamint a művelődési és tájékoztatási minisztériumok honlapján nem található semmiféle információ. A pénzügyminisztérium, a belügyminisztérium, az egészségügyi, valamint a munkaügyi és szociálpolitikai tárcák honlapján feltüntették a folyó évi költségvetést, annak megvalósulását azonban nem. A közbeszerzésekkel kapcsolatos adatokat az egészségügyi, a munkaügyi és szociálpolitikai, a bányaügyi és energetikai, valamint az ifjúsági és sportügyi minisztériumok nem tették közzé honlapjukon – áll a közhasznú információk biztosának közleményében.