2024. április 19., péntek
NAGYBECSKEREKI IPARI ÖVEZET

Jönnek az elismerések, csak beruházók nincsenek

Az FDI Magazin (Financial Times) értékelése szerint a 2014. év legjobb ipari övezete Európában Nagybecskerek városé volt. A külföldi szakemberek véleménye szerint a Béga menti városban kínálják a legkedvezőbb feltételeket a potenciális befektetők számára. A dolognak azonban van egy szépséghibája. Mégpedig az, hogy az elmúlt néhány évben egyetlen számba vehető beruházó sem érkezett a városba.

A legújabb eset az amerikai Luvata társasággal igencsak felkavarta a kedélyeket. A város ugyanis ingyenes telket kínált fel a cég beruházásához. A városi képviselő-testület rendkívüli ülésén határoztak a hathektárnyi terület odaítéléséről, és ezt később a szerbiai kormány is jóváhagyta. A villamossági berendezést gyártó üzemben kétszáz dolgozó remélt munkát. Aztán az amerikaiak mégis Mitrovica mellett döntöttek. Már meg is kezdték az üzemük berendezését az egykori MIV vállalat csarnokaiban. A nagybecskereki önkormányzatban nem értik, hogy a társaság miért mondott le az ingyenes telekről. Nyilatkozataikból ítélve van, aki még abban reménykedik, hogy a Luvata mégsem mond le a nagybecskereki (zöldmezős) beruházásáról. Derűlátásukat arra alapozzák, hogy hivatalos értesítést a visszalépésről még nem kaptak.

De míg a Luvata válaszára várnak, addig egy másik beruházó, a török Itimat is úgy döntött, hogy Nagybecskerek helyett másutt (Šabacon) építi fel tejgyárát, amelyben száz munkahely várja az álláskeresőket.

Branislav Malagurski, a nagybecskereki ipari övezet igazgatója szerint (Szerbiában tíz hasonló van) a beruházókat rendkívül kedvező feltételekkel várják. Ez különösen kecsegtető azok számára, akik termékeiket exportálják. Az ipari övezetben jelenleg 12 társaság üzeme működik, amelyek közül háromban termelnek. Több mint háromezer dolgozót foglalkoztatnak, és az övezet tavalyi éves forgalma meghaladta a kétszázmillió eurót.

A nagybecskereki ellenzéki pártok szerint a helyi hatalom rossz beruházási politikájának a következtében maradt parlagon az ötmillió euróból kiépült ipari övezet. Ugyanakkor szerintük alapos a gyanúja annak, hogy korábban úgyszintén nagy felhajtással bejelentett beruházó, az olasz Sitip társaság is a visszalépést fontolgatja.

Nagybecskereken az elsők között épült ki az ipari övezet, amely gyakorlatilag 2001 és 2007 között kezdett benépesülni. 2008-ban Goran Knežević akkori városelnök letartóztatása után azonban minden leállt.