2024. március 29., péntek

Sokat veszít Oroszország a szankciók miatt

Putyin: A modern világ országai függő helyzetben vannak

– Mintegy 40 milliárd dollárt veszítünk a geopolitikai szankciók, további 90–100 milliárd dollárt pedig az olajárak 30 százalékos zuhanása miatt – közölte tegnap a moszkvai gazdasági fórumon Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter, hozzátéve, hogy az ukrajnai válság által előidézett geopolitikai feszültség miatt kevesebb külföldi tőke áramlott Oroszországba, a legnagyobb orosz hitelfelvevőket pedig elvágták hagyományos befektetői bázisuktól.

A miniszter megismételte, hogy becslése szerint az idén 130 milliárd dollárnyi tőkét vonnak ki Oroszországból. Hozzátette, hogy a tőkekivonás alapvetően a lakossági megtakarítások dollárra váltása révén megy végbe.

– Az év eleje óta 30 százalékkal esett az olaj ára. A rubel ugyancsak 30 százalékkal gyengült – emlékeztetett a miniszter, aki szerint az olajárak és a rubel árfolyama szoros összefüggést mutat.

Az orosz költségvetés bevételeinek fele az olajipari szektorból érkezik. A jövő évi költségvetés összeállításakor úgy számoltak, hogy az olaj ára hordónként átlagosan 96 dollár lesz.

Az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint a pénzügyminisztérium szeptemberben úgy becsülte, hogy Oroszország fizetési mérlegét a bruttó hazai termék (GDP) 4 százalékának megfelelő összeggel rontja az olajárak csökkenése és az ukrán válság következményei.

A statisztikai hivatal jelentése szerint az év eleje óta a GDP 0,8 százalékkal bővült éves összevetésben. A gazdaságfejlesztési minisztérium az év egészére 0,5 százalékos vagy kicsit nagyobb gazdasági gyarapodást vár, a jegybank és elemzők viszont csak 0,3 százalékos bővülésre számítanak.

Az Agence France-Presse (AFP) francia hírügynökség jelentése szerint az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok szankcióinak a hatására az orosz állam nem tud hozzáférni a nemzetközi tőkepiachoz. Az orosz gazdaságot érzékenyen érintik a szankciók, mert a jövedelme nagyon nagy mértékben függ a nyersanyagok exportjától.

Vlagyimir Putyin orosz elnök az országát sújtó intézkedésekkel kapcsolatban kijelentette, hogy Oroszország ki tudná használni a szankciók, a kőolaj árának esése és a rubel értékvesztésének a katasztrofális következményeit, de az negatívan hatna a világ más államaira. Putyin szerint a modern világ országai függő helyzetben vannak. Az nem lehetséges, hogy a felsorolt problémák csak az orosz gazdaságot érintik érzékenyen, majd hozzátette, hogy a kőolaj árának esése a világ energiapiacán tevékenykedő üzleti partnerek összehangolt akciójának a közvetlen következménye.