2024. április 25., csütörtök
IRÁNI ATOMPROGRAM

Még fél év remény

Hét hónappal későbbre halasztották a tárgyalások lezárásának végső határidejét

Nem sikerült tető alá hozniuk a végleges megállapodást az iráni atomprogramról a hatoknak és Irán külügyminisztereinek hétfőn Bécsben, ezért hét hónappal elodázták a tárgyalások lezárásának végső határidejét. Eredetileg hétfő éjfélig kellett volna megegyezniük, ám már délután feladták próbálkozásukat.

– Beláttuk, hogy most nincs esély aláírni a megállapodást, ezért június 30-áig kitoltuk a határidőt. December folyamán is lesznek egyeztetések, célunk, hogy a következő három hónap alatt körvonalazódjék a megállapodás, annak minden részlete pedig a következő három hónap alatt is véglegessé váljon – közölte Philip Hammond brit külügyminiszter, aki – kollégáihoz hasonlóan – úgy értékelte, a kudarc ellenére sikerült bizonyos kérdésekben „jelentős előrelépést” elérniük e bécsi tárgyalási forduló hat napja alatt.

A halasztás értelmében tehát jövő év március 1-jéig meg kell születnie a politikai egyezségnek, július 1-jéig pedig véglegesen nyélbe kell(ene) ütni a megállapodást, amely a 12 éve húzódó nemzetközi vitát hivatott lezárni. A meghosszabbított határidőig Irán továbbra is havi 700 millió dollárhoz jut hozzá zárolt pénzeszközeiből.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) a tárgyalások végével párhuzamosan közzétett jelentésében megállapította, Irán csökkentette alacsonyan dúsított uránkészleteit és más, az egyezményben előírt lépéseket is tett.