2024. április 24., szerda

A gyermekkereskedelem egyre nő világszerte

A gyermekek kereskedelme egyre nő világméretekben, és már a harmadát jelenti az emberkereskedelem regisztrált eseteinek - figyelmeztet hétfőn Bécsben közzétett jelentésében az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala (UNODC).

A kiskorúak alkotják e bűncselekmény áldozatainak többségét Afrikában és a Közel-Keleten, és egyes országokban, így Indiában, Egyiptomban, Angolában és Peruban elérheti arányuk a 60 százalékot - derül ki a kétévente közreadott jelentésből. A 2003 és 2006 közötti időszak ismert adatain belül a gyermekek és serdülők aránya még 20 százalék volt.

Világméretekben az emberkereskedelem áldozatainak 70 százaléka tartozik a női nemhez, míg ez az arány tíz éve még 84 százalék volt. A felnőtt nők részaránya 49 százalékra esett a 2004-es 74 százalékról, a kislányoké és serdülő lányoké viszont 10-ről 21 százalékra nőtt ebben az időszakban - olvasható az ENSZ-hivatal dokumentumában.

Az emberkereskedelem célja az esetek többségében szexuális kizsákmányolás (53 százalék), ugyanakkor növekedett a rabszolgamunkára irányuló kereskedelem aránya, 40 százalékra a 2007-es 32-ről. A regionális különbségek azonban jelentősek: míg Európában és Közép-Ázsiában a szexuális kizsákmányolás adja az ismert esetek kétharmadát, Ázsia más részein a rabszolgamunka van nagy túlsúlyban.

A 128 ország szolgáltatta adatokon alapuló jelentés csak a jéghegy csúcsát engedi látni - mutat rá az UNODC. Az ENSZ-hivatal sajnálattal állapítja meg, hogy a világ számos térségében az emberkereskedelem továbbra is kevéssé kockázatos és igen jövedelmező tevékenység a bűnözők számára.