2024. március 28., csütörtök

Aki a Kremenyák földjét vallatta

Móra Ferencre emlékeztek Csókán

Pénteken délután Csókán a helybeli Művelődési és Oktatási Központ és a Líra Egyesület szervezésében Emlékezzünk Móra Ferenc ezeregy arcára! címmel a sokoldalú író születésének 135. és halálának 80. évfordulója alkalmából megkoszorúzták a Zenta és Csóka között félúton elterülő, már a kőkorszakban lakott Tűzkőhalmon 2007-ben felállított kopjafát. Ezen a helyen Móra Ferenc, a sokoldalú író, újságíró, muzeológus és régész 1907 és 1913 között nyolc alkalommal vezetett régészeti ásatásokat, amelyeknek a gazdag leletanyaga megtekinthető Szegeden az író nevét viselő múzeumban.

A Tűzkőhalmon az alkalmi ünnepség keretében Palánkainé Sebők Zsuzsanna, a szegedi Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár igazgatója, Csizmadia Edit magyartanár, a Somogyi-könyvtár könyvtárosa, valamint dr. Kürti Béla, a szegedi Móra Ferenc Múzeum nyugalmazott régésze, Móra-kutató koszorúzott. A Líra Egyesület Szép Szó egyletének nevében Erdélyi Ilona és Banka János helyezte el a megemlékezés virágait.

„Szépen lassan kapargattuk a Kremenyák földjét az ősök fölül, akiktől el akartuk szedni a négyezer éves ékességeiket, a kőbaltákat, a csontgyűrűket és a békateknő-gyöngyöket… Nyolc esztendeig vallattam én a falualji nagy kopasz dombot. Ez volt az én régészeti inasiskolám, s mire a magam kárán kijártam, valahogy s valamennyire ki is tanultam. Akkorára kezdte lepergetni a hajam az a hó, amit semmiféle kánikula el nem olvaszt többé. Nem tagadom, hogy tanulóéveimben a régészetnek is okozott némi kárt tudatlan laikus mohóságom, hiszen a vargainas is sok bőrt elszab, mire felszabadul” – írta az ásatásokról Móra Ferenc. És Csóka külön fejezet lett a régészet történetében, úgy, ahogyan megjósolta.

A Tűzkőhalom után a megemlékezés és koszorúzás Csókán, Móra Ferenc köztéri mellszobránál folytatódott. A helybeli általános iskola negyedikes tanulói felkészítő tanáruk, Hudák Edit irányításával előadták A csókai csóka című Móra-költeményt. Az emlékünnepség keretében a Művelődési Ház előcsarnokában 18 órától az érdeklődők meghallgathatták Csizmadia Edit és Kürti Béla Móra munkásságához kötődő előadását.