2024. április 24., szerda

Pálinkastop?

A héten a Kossuth Rádió készített összeállítást arról, hogy tilos zárjegy nélküli tömény szeszes italt Magyarországra vinni, de az ott főzöttet sem szabad utaztatni, ugyanis, ha egy úti ellenőrzés során országon belül ismeretlen eredetű égetett szeszt találnak az autóban, a büntetés 30 000 forint. Mivel nincs vámvizsgálat a belső uniós határon, így bárhol az ország területén lebukhatnak, akik zárjegy nélküli, vagyis otthon főzött pálinkát szállítanak az autóban.

A Hajnal-táj című műsorba betelefonáló hallgatót több tízezer forintra bírságolták meg határátlépéskor. Mint ahogy elmondta, a határon kérdésre válaszolva elismerte, házi készítésű pálinkát visznek magukkal. Ekkor a hatóság munkatársa félreállította az autót, és átnézte az utas-, illetve a csomagteret. Egy megkezdett üveg pálinkát talált, azt elkobozta, és 20 ezer forint bírságot szabott ki – írja a hír alapján a Vajdaság Ma.

A szabályok szerint külföldi állam zárjegyével ellátott égetett szeszből viszont 10 liter szabadon átvihető a határon. Utóbbi ellenőrzött körülmények között előállított termék, amely után megfizették az adót. Sörből más európai uniós tagállamból 110 liter hozható be, borból 90 liter – ezek nem zárjegyes termékek.

A közösségi portálokon futótűzként terjedt el a hír, azonban a polgárok hozzászólásaiból és tapasztalatából kiderül, valójában szó sincs új törvényről és szabályokról, valószínűleg az ügyet kirobbantó illető egy szigorú vámosra futhatott rá. Az azóta Magyarországra utazóknak ugyanis azt mondták a vámosok, egy liter házi pálinkát továbbra is átvihetnek a határon.

Mint minden esetben, itt is többrétegű problémával állunk szemben.

A szabály az szabály, és azt nem árt betartani. Ez tény. Nincs is ezzel gond, ha valóban következetesen mindenki tartja magát hozzá. S az is érthető, hogy az elmúlt években Csehországban történt halálesetek miatt elővigyázatosabb lenne az EU, így nem szeretne ellenőrizetlen szeszt látni az országaiban.

Viszont, ha szerbiaiként szemléljük a dolgokat, akkor már nem leszünk ennyire elnézőek: itt ugyanis az elmúlt években bevizsgált, falvakban lévő boltok polcain még ma is megtalálható pálinkától haltak meg emberek. Nincs arra garancia, hogy egy, a boltban megvásárolható ital jó minőségű és biztonsággal fogyasztható. A boltban vásárolható pálinkák egy részének megkérdőjelezhető a minősége, esetenként még csak köszönő viszonyban sem voltak gyümölccsel, cukorral viszont annál inkább.

Arról nem beszélve, hogy az otthon főzött vajdasági és erdélyi pálinkának is híre van. Méghozzá jó híre. Egy otthon, saját fogyasztásra, odafigyeléssel, kiváló minőségű gyümölcsből készült italt szívesen ajándékoz üzletfeleinek, rokonainak, barátainak az ember.

Ne lepődjünk hát meg, hogy ha ezt a hírt követően kicsit szigorúbbak lesznek a vámosok. Mert a szabályok értelmében valóban még csak ajándékba sem vihetünk, nem is adhatunk külföldről érkező vendégeinknek, mert esetleg bajba sodorhatjuk őket. Abban azonban bízhatunk, hogy ahogyan más szigorúan papírra vetett szabályok esetében, a gyakorlatban ez esetben is elnézőbbek lesznek az illetékesek.