2024. március 29., péntek

Toleranciakupa Nagybecskereken

A Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi Titkárság, a Vajdasági Diáksport Szövetséggel együttműködve, az idén is megrendezte a Toleranciakupát, amelynek házigazdája Nagybecskerek. A háromnapos, sorrendben tizedik rendezvény ünnepélyes megnyitóját pénteken a Kultúrközpontban tartották meg.

A rendezvényt Mato Groznica segédtitkár nyitotta meg. A házigazda nevében Ljubomir Stanisavljev, a nagybecskereki városi képviselő-testület alelnöke köszöntötte a résztvevőket.

– Mi ezzel a projektummal meg akarjuk előzni a potenciális konfliktusokat, hogy az együttélés könnyebb, elviselhetőbb legyen. Különösen azokban az időkben, amikor mindannyiunknak – függetlenül a különbözőségekre – még számos problémánk is van. Szeretnénk hatni a fiatalokra, akik néhány év múlva a társadalmi fejlődés tényezői lesznek, mondta Mato Groznica.

Ljubomir Stanisavljev kifejezte elégedettségét, hogy Nagybecskerek immár harmadszor házigazdája a Toleranciakupának. Szerinte fontos, hogy ily módon oktatjuk a gyerekeket, hogy felnőttként könnyebben áthidaljanak minden társadalmi problémát. 

A vajdasági általános és középiskolák 48 csapatában mintegy 400 diák vesz részt a versenyeken, akik Vajdaság mind a hét körzetéből érkeztek. Röplabdában, asztaliteniszben és kosárlabdában mérik össze ügyességüket.

A Toleranciakupát 2005 óta szervezik meg a különböző nemzetiségű fiatalok ismerkedése és az etnikai feszültségek csillapítása céljából. A tartományi kormánynak a multikulturalizmus és a tolerancia megerősítését szolgáló projektuma nincs időhöz kötve.

Amíg lesz rá igény, addig megrendezik.