2024. április 19., péntek

(Újra) megszólal a Zeppelin Rádió?

Sziveri István 2004-ben a saját telkén berendezte a stúdiót, felállította a rádió tornyát, és életre keltette a Zeppelin Rádiót. Ez volt az első (és eddig egyetlen) bánáti rádió, amely egész nap magyarul szólt a hallgatókhoz. Négy év után beszüntette adását. A vidéken élők azonban még bíznak abban, hogy újra megszólal majd a rádiójuk. 

A muzslyai Zeppelin Rádió 2004-től 2009 őszéig egész napos magyar (időnként rövidebb szlovák, román és szerb nyelvű műsorokat is) sugárzott. A Nagybecskerek környéki magyarlakta települések mellett a Zeppelin hangja elérte Magyarittabét, Magyarcsernyét, de jelentkeztek hallgatók Szécsányból, Módosról, Titelről is. Mintegy 15 ezer hallgatójuk volt.

A Köztársasági Műsorszórási Ügynökség azonban megvonta tőlük a sugárzási engedélyt. Sok ehhez hasonló sorsra jutott helyi rádió engedély nélkül is folytatta a műsorszórást, az egyetlen bánáti magyar rádió viszont elhallgatott. Az elmúlt években számtalanszor szóba került a Zeppelin Rádió újraindításnak a kérdése. Hétezren követelték aláírásukkal a visszaállítását. A kezdeményezést támogatja Nagybecskerek Városa, valamint a magyarcsernyei és a bégaszentgyörgyi községek, a Magyar Nemzeti Tanács, a Szlovák Nemzeti Tanács, a tartományi gazdasági titkárság és a katolikus egyház is. A támogatási szándéknyilatkozatokat eljuttatták a Köztársasági Műsorszórási Ügynökséghez, onnan az a válasz érkezett, hogy esetükben a Köztársasági Telekommunikációs Ügynökség (RATEL) az illetékes. Vagyis, hogy tőlük kell kérni egy lokális rádiófrekvenciát. Nos, a nagybecskereki önkormányzatból az ígérték Sziveri Jánosnak, hogy a városi parlament napokban esedékes ülésén határozatba foglalják a kezdeményezést, és eljuttatják Belgrádba.

– Remélem, hogy mellénk állnak, mint eddig is, és a belgrádi illetékes szervekhez fordulnak a kéréssel, hogy Nagybecskerek kapjon még egy lokális rádiófrekvenciát. Aztán pedig a törvényes eljárásban megpályázzuk, és ha minden rendben lesz, akkor remélem, hogy újra fogjuk indítani a valamikori Zeppelin Rádiót, mondja Sziveri István.