2024. április 24., szerda

Abe decemberben visszajönne

Előrehozott parlamenti választást tartanak december 14-én Japánban. Ehhez már minden feltétel adott, ugyanis Abe Sindzó miniszterelnök tegnap hivatalosan feloszlatta a törvényhozás alsóházát. A döntés meglepő, mivel a következő választás 2016-ban lett volna. Az előrehozott voksoláson is a kormánypártok esélyesek a győzelemre, de korábbi támogatottságuk jelentősen csökkenhet. A radikális nacionalistákból álló jobboldali kabinet népszerűsége már nem olyan nagy, mint 2012-ben, amikor a testület megkezdte a munkáját.

Az Abe vezette Liberális Demokrata Párt (LDP) 2012 decemberében koalíciós partnerével, az Új Komeitóval kétharmados többséget szerzett a parlament alsóházában. A hatalomba 2007 után visszatért Abe már a 2012-es elsöprő választási siker után azonnal több reformtervet jelentett be. Azt ígérte, az utóbbi hét évben többször is recesszióba süllyedt gazdaság talpra állítására összpontosít.

A reformok egy része azonban elmaradt, a bevezetett intézkedések nem hozták meg a várt eredményt, és a gazdaság sem lendült fel jelentősen. Ellenkezőleg: az idei második és harmadik negyedévben alulteljesített, s ezzel Japán recesszióba süllyedt, 2007 óta immár negyedszer.  

Nagy meglepetésre a harmadik negyedévben az előző háromhavi időszakhoz képest 1,5 százalékkal csökkent a gazdasági növekedés, miközben az elemzők 2,2 százalékos növekedésre számítottak. A vártánál rosszabb gazdasági helyzet késztette a kormányfőt az új választás kiírására, és a korábban meghirdetett második adókulcsnövelés időpontjának megváltoztatására. (Áprilisban már volt három százalékos emelés, amelyet egy újabbnak kellett volna követnie, de ezt Abe 2017-re halasztotta.)

A világ harmadik gazdasági és ipari hatalmának számító Japánban a – húsz éve gyengélkedő – gazdaságot óriási összegű kormányzati élénkítőcsomagokkal sem sikerült megerősíteni az utóbbi két évben, miközben a költségvetés egyre nagyobb hányadát a kormánynak hitelből kell fedeznie. A bajokat csak tetézi, hogy az államadósság a legmagasabb a világon; GDP-arányosan csaknem 230 százalék, összegszerűen: mintegy 15 000 milliárd dollár.

Politikai elemzők szerint a gazdaság sorozatos botladozásai és egyéb okok miatt a népszerűségét elvesztett Abe-kabinetnek mégis jók az esélyei a decemberi győzelemre. A 2012-es választáson elért látványos sikerüket azonban szinte bizonyosan nem tudják megismételni a kormánypártok.

Mindazonáltal a kormányfő arra számít, hogy ismét nyer, s így további négy évre biztosíthatja pozícióját a hatalmon, ami talán elég lehet számára és a pártjának is a tervezett reformok megvalósítására.