2024. április 24., szerda

Diktatúra és demokrácia a szélsőségek korában

A XX. század történelme fotókon egy zombori kiállításon

A müncheni és berlini Kortárs Történelmi Intézet munkatársainak válogatásában, Németország Belgrádi Nagykövetsége, a zombori Történelmi Levéltár, a Bileczky Károly Városi Könyvtár és a Szent Gellért Német Egyesület szervezésében impozáns kiállítás nyílott a gyermekkönyvtárban. A szerzők 29 táblán összesen 190 fényképpel idézik meg a XX. század történelmi villanásait.

A megnyitón Mihael Antolović, a zombori pedagógiai kar tanára a szélsőségek korát a technikai-technológiai fejlődéssel, a kataklizmatikus háborúkkal, a nukleáris háború fenyegetésével, illetve a fogyasztói társadalommal jellemezte, mint az emberiség történelmének egy rövid időszakát.

– A XX. század későn, a Nagy Háborúval kezdődött 1914-ben, és (túl) korán zárult, 1989-ben, Berlinben, amely a hidegháború és az egymással szembe feszülő ideológiák jelképe volt – mondta, majd kiemelte annak fontosságát, hogy a kiállítás szerzői németek, egy olyan nemzetközösség tagjai, akik szembe tudtak nézni és el mertek számolni múltjukkal, ami térségünk államai számára is elfogadható és alkalmazható modell.

Inge Erler, a Német Nagykövetség kulturális és médiarészlegének vezetője megnyitóbeszédében felidézte a legfontosabb eseményeket, amelyek az első világháborúhoz, majd az azt követő XX. századi történésekhez vezettek.

A fotók szemléletesen dokumentálják az első világégést, a kommunizmus, illetve a fasizmus térhódítását, a ’30-as évek gazdasági válságát, a második világháborút, a holokausztot, a hidegháborút, a berlini fal 25 évvel ezelőtti lebontását.