2024. április 18., csütörtök

Megnyílt a határ Egyházaskérnél

Reggel 7 és este 7 óra között lehet igénybe venni az átkelőt

Csütörtökön megindult a forgalom az Egyházaskér (Csóka község) és a szomszédos romániai Valkány (Temes megye) települések közötti felújított határátkelőn. Nem csak a két szomszédos ország polgárai vehetik igénybe, ugyanis a Szerbia és Románia között létrejött államközi megegyezés értelmében a három új határátkelőn nemzetközi személyforgalom bonyolódik le. Az Európai Unió minden állampolgára igénybe veheti reggel 7 és este 7 óra között. A romániai oldalra érve (felvételünkön) az ország határát jelző kék táblán ugyan az áll, hogy 8 órától 20 óráig szabad az átlépés, de ez ne zavarjon senkit, a különbség az eltérő időzónából ered: amint Romániába lépünk, egy órával előbb kell hajtani az órát.

A határátkelőt üzembe helyezték, egyelőre még gyér a forgalom, de a közelgő ünnepekben minden bizonnyal meg fog szaporodni a határátlépések száma. A személygépkocsik mellett 3,5 tonna össztömegű járművek, kisteherautók és mikrobuszok is igénybe vehetik a csütörtökön megnyílt határátkelőt.

Tavaly óta havi rendszerességgel 3–10 napra megnyitották a két ország közötti államhatárt Egyházaskér és Valkány között, amit főleg a határ romániai oldalán élők vettek igénybe, háromszor annyian érkeztek Szerbiába, mint ahányan a vajdasági oldalról átkeltek a Partiumba. A növekvő forgalom igazolta a határnyitás szükségességét. Még emlékszünk rá, hogy a múlt század nyolcvanas éveiben milyen élénk kishatárforgalom zajlott ezen a ponton Románia és Szerbia között.

A határátkelő megnyitásának költségei meghaladják a 30 millió dinárt, de hosszú távon mindenképpen hasznos és gazdaságilag is kifizetődő befektetés határátkelőt nyitni az Európai Unió országai felé. Az Észak-bánáti régió fejlődése szempontjából nagyon sokat fog jelenteni az Egyházaskér és Valkány közötti nemzetközi határátkelő. A romániai oldalon a határtól mintegy 20 kilométerre fekszik az első nagyobb város, Nagyszentmiklós. Jelentősen lerövidül az út Temesvár irányába, sőt Kelet-Magyarország is közelebb kerül hozzánk. A határforgalom felélénkülése magával vonja a kereskedelem és a gazdaság élénkülését is.

Mint ismeretes, az egyházaskéri határátkelő megnyitása előtt tíz nappal megnyílt a határátkelő Nagykikindánál Nákófalva és a romániai Lunga, valamint a szécsányi községben Módos és a szomszédos Fény között.