2024. április 19., péntek

Phenjan ismét atommal riogat

Többször fenyegetett már Észak-Korea a 2007-ben leállított egyetlen atomreaktora újraindításával. Tegnap azonban már újabb kísérleti atomrobbantással és fegyverarzenáljának bővítésével riogatott. Phenjan így akarja figyelmeztetni az ősellenségnek tartott Egyesült Államokat, mert szerinte Washington szorgalmazta, hogy az ENSZ-ben – súlyos emberjogi visszaélésekre hivatkozva – élesen bírálják és bírósági felelősségre vonással fenyegessék meg Kim Dzsong Unt.      

A fővárostól 90 kilométerre északra fekvő Jongbjonban működő atomlétesítményre egy nemzetközi nukleáris leszerelési megállapodás részeként került lakat. Phenjan tavaly áprilisban azonban azzal fenyegetőzött, hogy a jongbjoni komplexumot nemcsak újraindítja, hanem újjá is építi, mert áramtermelésre és katonai célokra is használni akarja. Az újraindításra váró létesítmények között van az 5 megawattos atomreaktor is.

Az amerikai Johns Hopkins Egyetem szakértői a hét közepén arról számoltak be, hogy Észak-Korea már szeptember elején lezárta a jongbjoni létesítmény területét, ami akár a reaktor újraindításának előkészítésére is utalhat. Az atomsorompó-egyezmény betartatását ellenőrző Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) viszont azt gyanítja, hogy Észak-Korea (részben) már tavaly augusztusban újraindíthatta a reaktort.

A jongbjoni létesítményt mindig is titok övezte, mivel Észak-Korea vezetése nem szívesen ad(ott) tájékoztatást arról, mi is zajlik ott. A NAÜ szakértői 2009 tavasza óta nem is ellenőrizhették a reaktort, amelyben korábban atombomba gyártására is felhasználható plutóniumot állítottak elő.

Phenjan 2007-ben bezárta a reaktort, amiért cserébe külföldi élelmiszersegélyt kapott. A megállapodással összhangban 2008-ban hozzáfogott az atomtelep leszereléséhez, de a munkálatokat rövid idő után abbahagyta. Döntését azzal indokolta, hogy Washington nem törölte Észak-Koreát a terrorizmust támogató országok listájáról. A világtól elzárkózó ország ráadásul a rá jellemző módon üzente meg a világnak, hogy nem fél senkitől, és ha továbbra is ellenkeznek vele, annak rossz vége lehet, végső esetben akár atomcsapás is. 

Észak-Korea 2006-ban robbantotta fel első, saját fejlesztésű atombombáját. Azóta kétszer (2009-ben és 2013-ban) megismételte a földalatti kísérleti robbantást, sőt 2012 végén sikerrel próbálta ki első interkontinentális ballisztikus rakétáját is, amely nukleáris töltet hordozására is alkalmas. Kim Dzsong Un elnök-diktátor pedig már tavaly ígéretet tett hazája atomarzenáljának „minőségi és mennyiségi” gyarapítására, s további kísérleteket ígért interkontinentális rakétákkal is.

Noha több ország figyelmeztette már Phenjant, hogy a 2007-ben bezárt reaktor újraindításával megsértené nemzetközi kötelezettségeit, az észak-koreai vezetés nem mutat hajlandóságot nukleáris programjának felszámolására.