2024. április 25., csütörtök

Uniós támogatás

Az EU bővítési biztosa bízik abban, hogy az első tárgyalási fejezet hamarosan megnyílik

Johannes Hahn, az Európai Unió bővítési biztosa csütörtökön Belgrádba látogatott, ahol egyebek mellett Aleksandar Vučić szerb miniszterelnök fogadta. Bár Hahn nem kezdeményezett beszélgetést Szerbia és Oroszország kapcsolatáról, Vučić fontosnak tartotta megerősíteni, hogy a szerb államvezetőség a polgárok érdekét tartja szem előtt, így stratégiai célja az európai integráció, nem vezet be azonban szankciókat Oroszországgal szemben, még akkor sem, ha tiszteletben tartja Ukrajna területi integritását. Hahn válaszában kifejtette: ez az egyik ok arra, hogy Szerbiának minél előbb az EU tagállamává kell válnia. Az EU tagállamai részt vesznek minden bizottságban és döntéshozatali folyamatban, taglalta Hahn, aki korábban azt mondta: Szerbiának tiszteletben kell tartania kötelezettségeit, amelyeket a csatlakozási tárgyalások keretében vállalt magára és megszorításokat kell bevezetnie Oroszországgal szemben.

Hahn biztos abban, hogy az EU és Szerbia között néhány héten vagy hónapon belül megnyílik valamelyik tárgyalási fejezet. Az utóbbi időben az a gyakorlat, hogy a csatlakozási tárgyalásokban a 23-as és a 24-es, a jogállamiságot, alapvető jogokat és igazságügyet érintő fejezetek nyílnak meg először, annak érdekében, hogy az új tagállam már a csatlakozás pillanatától kezdve minden értelemben teljes jogú tag legyen, ne csak formálisan, magyarázta Hahn.

– Azért jöttem Belgrádba, hogy megerősítsem az EU álláspontját: az Európai Bizottság és az európai család mindenben támogatja Szerbiát a csatlakozás útján. Szerbia csatlakozása számomra különösen fontos, ezért az elkövetkezendőkben nagyon gyakran Belgrádba látogatok majd. Az EU-tagság többletértéket jelent Szerbia számára. Az EU-tagsággal több pénz kerül a szerbiai emberek zsebébe. A szerbiai külföldi beruházások kétharmada uniós, vagyis Szerbia legfontosabb gazdasági partnere az EU – fogalmazott Hahn.

A bővítési biztos Nikola Selaković igazságügyi miniszterrel is beszélgetett. Kifejtette, hogy Szerbia számára az elkövetkező időszakban a gazdasági fellendülésnek és előrelépésnek kell előtérben állnia. A joguralom kiépítésének szintén ezt a célt kell szolgálnia, fűzte hozzá a biztos. Selaković beszámolt arról, hogy az országban meghozták a 2013–2018-as időszakra vonatkozó igazságügyi reform nemzeti stratégiáját és a korrupcióellenes stratégiát, valamint az ezeket kiegészítő akcióterveket. A tervek szerint december végére készül el a 23-as tárgyalási fejezetre vonatkozó akcióterv, jelentette be Selaković.

A folytatásban Hahn a Szerbiai Képviselőház Európai Integrációs Bizottságának tagjaival találkozott. A parlament az egyik kulcsfontosságú partnere az EU-nak, illetve az EB-nek, mondta a biztos.