2024. március 29., péntek

Elektronikus elszámolást vezetett be a Bethlen Gábor Alap

A budapesti székhelyű Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a szabadkai székhelyű Szekeres László Alapítvány csütörtökön tájékoztató napot tartott a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által támogatott pályázatok elszámolása során felmerülő gyakorlati kérdésekről, a jövőben ugyanis a pályázatok (már a 2014-es is) elszámolása kizárólag a Nemzetpolitikai Informatikai Rendszerben (NIR) történik majd meg. A NIR-t a Bethlen alap küldöttsége mutatta be.

Józsa László megjegyezte, a NIR életbelépésével az ügykezelési rendszerváltás utolsó fázisaihoz érkeztek (Fotó: Molnár Edvárd)

Józsa László megjegyezte, a NIR életbelépésével az ügykezelési rendszerváltás utolsó fázisaihoz érkeztek (Fotó: Molnár Edvárd)

Józsa László, a Szekeres László Alapítvány kuratóriumi elnöke a rendezvény megnyitóján megjegyezte, hogy a NIR életbelépésével az ügykezelési rendszerváltás utolsó fázisaihoz érkeztek. – Az elektronikus elszámolásra való átállás olyan értelemben nem teljes értékű, hogy bizony maradnak olyan dokumentumok, amelyeket továbbra is papír alakban kell beküldeni – mondta Józsa.

Fábián Lajos, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. elszámolási osztályának vezetője kiemelte, hogy a támogatási összegből azok a kiadások, költségek számolhatók el, amelyek a felhasználási időszakban ténylegesen bekövetkeztek. Hozzátette, hogy a folyamatos szolgáltatások esetén (például közüzemi szolgáltatások) azok a futamidőn belül kiállított számlák számolhatók el, amelyeknek a pénzügyi teljesítése legkésőbb az elszámolási időszak végéig megtörténtek. – A bizonylatokat abban az esetben nem szükséges elküldeni, amennyiben a számla, bizonylat végösszege 100 ezer forint érték alatti. A banki költségek elszámolására a támogatási összeg maximum 5 százaléka (legfeljebb 100 ezer forint) fordítható. A támogatás teljes összegét a jóváírás napjától számított 30 naptári napon belül kötelező átváltani, és az elszámolást ezzel az árfolyammal kell elkészíteni – hangsúlyozta Fábián.

A küldöttségből Majoros András mutatta be a NIR felületét. A szakember szerint az új rendszerben most már a pályázók online készíthetik el a megvalósított projektjükhöz kapcsolódó szakmai és pénzügyi beszámolót. Mint megjegyezte, a tavalyi évhez képest változást jelent, hogy a NIR segítségével a benyújtott pályázat, valamint a megítélt támogatás teljes életpályája naprakészen nyomon követhető. – A kötelező – a felületen piros csillaggal jelölt – adatok megadása, csatolása nélkül nincs lehetőség a beszámoló benyújtására. A rendszerből való kiléptetés nem jelent automatikus mentést! Fontos odafigyelni, hogy rendszeresen végezzünk mentéseket – ecsetelte Majoros.

Az elektronikus felület a Mozilla Firefox böngészőre lett optimalizálva, és az alábbi linken lehet elérni: https://nir.bgazrt.hu. Az oldalon egy részletes felhasználói kézikönyv is elérhető.