2024. április 18., csütörtök

Branko Kovačević: Nem kell eladni a villanygazdaságot

A kormány csütörtökön leváltotta a Szerbiai Villanygazdaság (EPS) felügyelőbizottságának tagjait, és a testület új elnököt kapott személyében, aki a Tanjugnak azt nyilatkozta, hogy a céget nem kellene eladni, csupán átszervezésre szorul.

Tovább fejtegetve az EPS sorsát az új ellenőrzőbizottsági elnök – aki a Belgrádi Egyetem Villamossági Karának dékánja – kifejtette, hogy a villanygazdaságnak többségi tulajdonosa továbbra is az állam kell hogy legyen, hiszen Szerbia legértékesebb cége, de hogy ez továbbra is így maradjon, feltétlenül változtatni kell a vállalat működésén.

– Eladni nem szabad a céget, fel kell tőkésíteni, hogy nyereséget termeljen, ne pedig a veszteségekkel vergődjön. Ilyesmit egy villanygazdaság nem engedhet meg magának – mutatott rá az új elnök.

Kovačević szerint a céget nemcsak a technológia és a felszereltség értelmében kell átszervezni, hanem az eddigi menedzselési módszereket is meg kell változtatni. Mindez azt jelenti, hogy a szóban forgó a közvállalatnak racionálisabban kell majd bánnia pénzügyeivel, és elkerülhetetlen lesz számára az új technikai és termelési feltételek bevezetése. Az elnök arra is felhívta a figyelmet, hogy az EPS munkáját össze kell hangolni a környezetvédelmi trendekkel is, valamint hatékonyabb kommunikációt kell létrehozni a cég különböző részlegei között, az eddigi laza kapcsolatrendszert pedig felszámolni.

Arra a kérdésre, hogy az átszervezés miatt megcsappan-e a munkások száma a cégben, az elnök elmondta, hogy mielőtt bármit tennének e téren az illetékesek, részletesen fel kell térképezni a cég jelenlegi állapotát. Azt is fel kell vázolni, hogy milyen szakmai feltételeknek kell majd megfelelniük a kádereknek, amit aztán összevetnek az EPS-ben dolgozók számával.

– Sajnos eleve kevés a szakember a villanygazdaságban, ebből kifolyólag úgy gondolom, hogy a legtöbb munkaerő-felesleg a cég adminisztrációs részlegében van – folytatta Kovačević.

Mint az új elnök kifejtette, minden átszervezési lépést a villanygazdaság vezetősége és a kormány előzetes egyeztetése után tesznek meg.

– Az elektromos áram drágulását elkerülhetetlennek tartom, annak ellenére, hogy segít a szociális egyensúly megőrzésében. Egy ilyen cég mint az EPS nem gazdálkodhat veszteségesen – ismételte meg Kovačević.

A felügyelőbizottság élén eddig Aca Marković állt, tagjai pedig Aleksandar Trifunović, Dejan Trifunović, Jelena Matejić és Aleksandar Jokić voltak.

Az új tagok Branislav Marković, Aleksandar Trifunović, Dejan Popović és Aleksandar Gajić.