2024. március 19., kedd

Januártól a buszállomás mögött is fizetős lesz a parkolás

Hányszor fordult elő önökkel az, hogy autójukkal azért nem tudtak szabályosan leparkolni, mert egy szabálytalanul beálló jármű több helyet is elfoglalt, vagy úgy parkolt le, hogy miatta nem lehet megközelíteni a parkolóhelyet? Gyalogosként, babakocsit toló szülőként hányszor kellett járdán álló autót kerülgetniük? Hányszor láttak szabálytanul parkoló járművet mindössze pár méterre a szabad parkolóhelytől?

A www.bahatoparkiranje.com weboldal az egész Balkánon gyűjti azokat a fotókat, adatokat, amelyek megmutatják: milyen felelőtlenül viselkedünk, ha parkolásról van szó. A weboldal tanúsága szerint Óbecsén a leggyakrabban a Zöldfás utcában és az Uroš Predić utca elején, a Műszaki Iskolánál szabálytalankodnak a sofőrök – pontosan úgy, ahogy ezt napi rendszerességgel teszi a közelben lévő ügyvédi iroda egyik ügyvédnője is, akitől pedig joggal várna az ember példás, szabálykövető magatartást.

A város területén összesen háromszáz parkolóhelyet alakítottak ki, és tavaly havonta átlagosan 7800 sms-üzenetet küldtek el a parkolók egy-egy óra befizetésért, de fizetni parkolókártya megvásárlásával is lehet. A parkolás díja minden megkezdett óráért 20 dinár, a napi jegy ára pedig száz dinárba kerül. Az a jogi személy és vállalkozó, akinek a cége a parkolózónában található, havi vagy éves jegyet is válthat, az előbbi 600, az utóbbi 6000 dinárba kerül. Azok, akiknek a lakhelyük van a parkolóövezetben, ugyancsak igényelhetnek havi, illetve éves jegyet az adott parkolóhelyre vagy utcára, nekik ezért havonta 150, éves szinten pedig 1500 dinárt kell fizetniük. Előre kiváltott parkolójegyet olyan személy vagy vállalkozás is kérhet bármely parkolóhelyre a központ övezetében, aki/amely nem lakik/működik a központban, ők havonta 1500, évente 15 ezer dinárért kapnak parkolási lehetőséget. A rokkantak a szükséges igazolások ellenében mindenhol ingyenesen parkolhatnak. Az előre kiváltott parkolójegyeket a Komunalac Közvállalat Vadász utcai irodájában lehet igényelni.

A parkolóhely elfoglalása után 15 perc áll a sofőr rendelkezésre a parkolási díj rendezésére, és minden következő befizetést, azaz a lejárt parkolási óra meghosszabbítását öt percen belül meg kell ejteni. Óbecsén egyébként korlátlan ideig lehet parkolni egy helyen.

Egy községi határozat miatt az idén 16 parkolóhelyet ki kellett jelölni a taxisoknak, így kissé megfogyatkozott a parkolóhelyek száma és a Komunalac Közvállalat bevétele is. Januártól viszont újabb területet vehet birtokba a cég, a jövő évtől ugyanis a buszállomás mögött lévő „piros házas” lakótelep parkolója is fizetős lesz.