2024. április 18., csütörtök
Iráni atomprogram

Egyre valószínűtlenebb, hogy megállapodás születik

NAÜ-főigazgató: Iránnak válaszolnia kell minden feltett kérdésre

Amano Jukija, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója csütörtökön felszólította Iránt, hogy válaszoljon minden olyan kérdésre, amelyet a nemzetközi szervezet feltett neki, tisztázandó, hogy atomprogramjának van-e katonai vetülete.

A NAÜ csaknem két héttel ezelőtt kiadott egy jelentést, amely elvileg bizalmas, de szinte minden nagyobb hírügynökséghez eljutott. Eszerint Irán korábbi ígéretével ellentétben nem adta át a kért információk zömét. Irán vállalta, hogy 12 témakörben magyarázatot ad a NAÜ-nek az atomprogramja békés mivoltával kapcsolatban felmerült kételyekre vonatkozóan, de eddig csak három kérdéskörben adott információkat. Egy név nélkül nyilatkozott diplomata pedig úgy fogalmazott, hogy „gyakorlatilag semmiféle előrelépés nem történt” az atomprogram jellegének tisztázása ügyében.

A NAÜ-főigazgató a szervezet kormányzótanácsának csütörtöki ülésén azt mondta: „Felszólítom Iránt, hogy működjön jobban együtt az ügynökséggel, adjon át határidőre minden kért információt, és tegye lehetővé a tájékozódást nukleáris helyszínein.”

Megfigyelők szerint a két héttel ezelőtti jelentésben dokumentált iráni magatartás igen valószínűtlenné teszi, hogy a tervezett november 24-ei határidőig megállapodás születik Teherán és a hatok néven emlegetett országcsoport (az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Oroszország és Kína) tagjai között vitatott atomprogramja nemzetközi felügyeletéről, ezzel párhuzamosan az atomfegyverkezés gyanúja miatt kivetett gazdasági szankciók feloldásáról.

KERRY: A TÁRGYALÁSOK MEGHOSSZABBÍTÁSÁRÓL NEM TÁRGYALUNK

John Kerry amerikai külügyminiszter megerősítette, hogy az iráni atomprogramról folyó tárgyalások meghosszabbítása nincs napirenden Bécsben, a nagyhatalmak egyetértenek abban, hogy a határidőig megegyezésre kell jutni. „Nem tárgyalunk meghosszabbításról, a megegyezés sikere érdekében tárgyalunk” – mondta Párizsban francia kollégájával, Laurent Fabiusszal folytatott megbeszélését követően.