2024. április 23., kedd

Az ügyvédek egységét bontanák meg?

Több mint 160 ügyvéd társult az új szakegyesülethez, a Szerbiai Ügyvédek Társaságához

Addig, amíg a szakegyesületet képviselői szerint semmi kivetnivaló nincs egy olyan szervezet megalapításában, amely nem egyezik az ügyvédi kamara hatáskörével, addig a Belgrádi Ügyvédi Kamara véleménye szerint a társaság megalapításával a hatalom megoldást keres arra, hogy megkerülve az ügyvédek legitim képviselőit, véget vessen a tüntetésnek.

Čedomir Stojković, a Szerbiai Ügyvédek Társaságának elnöke a Danas napilapnak adott nyilatkozatában elmondta, több mint 160 ügyvéd társult hozzájuk, és szerinte ez a szám csak nőni fog. – A Szerbiai Ügyvédi Kamara csak azokat a követelményeket szabhatja meg, amelyek alapján valaki felkerülhet az ügyvédek névjegyzékébe, illetve az ő hatáskörükbe tartozik az ügyvédek munkájának figyelemmel kísérése, az, hogy azt az előírásoknak megfelelően végzik-e. A többi hatáskört önkényesen bitorolja. Nem tilthatják meg az ügyvédeknek, hogy végezzék a munkájukat – mondta Stojković. Kiemelte, támogatja az ügyvédek követeléseit, egyedül a módszereikkel nem egyezik.

– Az ügyvédek, a miniszter és az alkotmánybíróság elnök asszonyának leváltására vonatkozó követelései politikai indíttatásúak, és semmi közük a közjegyzői rendszerhez – magyarázta. Hozzátette, szervezete nem sérti meg a kamara munkabeszüntetésre vonatkozó előírásait, azzal, hogy háromhavonta újra értékeli majd, hogy a tüntetés jogos-e.

– Nem szeretnénk a kollégáinknak keresztbe tenni. Mégis kérni fogjuk, hogy hazai és nemzetközi szervek jogi előírások mentén vizsgálják felül a kamara döntését – emelte ki Stojković. Hozzátette, nem fél attól, hogy a SZÜK fegyelmi eljárást indít ellene. – Ha a véleménynyilvánítás szabadsága miatt indítanak fegyelmi eljárást, hát tegyék meg. Meglátjuk mit fog ehhez szólni az alkotmánybíróság és a strasbourgi Emberi Jogi Európai Bíróság – figyelmeztetett.

Slobodan Šoškić, a Belgrádi Ügyvédi Kamara elnöke szerint az ügyvédi társaság megalapítása törvénybeütköző. – Azokat a célokat, amelyeket ők a jogilag nem pontosított statútumukban népszerűsítenek, a SZÜK már lefedte. A törvény szerint egy új kamara megalapítását, a már meglévő kamara jóváhagyásával lehet megalapítani – mutatott rá Šoškić, majd hozzáfűzte, hogy az ügyvédek társaságának megalapítása a SZÜK jelentőségének csökkentését célozza. – Egyes állami szolgálatok és egyes ügyvédek piszkos kísérlete ez, hogy az ügyvédek eddigi erőfeszítéseit megbontsa – állítja. Szavai szerint jól át kellene tanulmányozni az előírásokat és alaposan átgondolni, szükség van arra, hogy Szerbiai Ügyvédi Társaság tagjai ellen fegyelmi eljárást indítsanak.