2024. április 24., szerda

Folytathatják az új híd építését?

Az újvidéki Városépítési Intézet megtakarításainak köszönhetően további 117 millió dinárt biztosítottak a Žeželj híd helyén épülő új vasúti híd megépítéséhez.

Talán ezúttal komolyan gondolják, és valóban folytatják a híd építését (Fotó: Ótos András)

Talán ezúttal komolyan gondolják, és valóban folytatják a híd építését (Fotó: Ótos András)

Goran Višnjić, a Városépítési Intézet igazgatója kijelentette, a közvállalat az önkormányzat helyett kifizeti a 117 millió dinárt a munkálatok kivitelezőjének, az olasz–spanyol Azvi –Taddei–Horta Coslada konzorciumnak – írja a Radio 021 hírportálja.

– Az újvidéki önkormányzat biztosította a munkálatok folytatásához szükséges összeget. Az anyagiakat a városi közvállalatok és intézmények versenypályázatain spóroltuk meg. Jelenleg csak arra várunk, hogy megtartsák a városi képviselő-testület ülését, amelyen majd megszavazzák a költségvetés átütemezését, miután elkezdődhet a pénzeszközök átutalása – mondta Višnjić.

Emlékeztetőül, az eredeti tervek szerint a Žeželj híd helyén épülő új vasúti híd acélkonstrukciójának megépítését az IPA-alap vissza nem térítendő összegéből finanszírozzák, amelynek értéke 26,2 millió euró. Vajdaság Autonóm Tartomány és Újvidék város az ideiglenes híd szétszerelését és az új felszerelését összesen 19,1 millió euróval támogatja. A tartomány és a város ezt 2:1 arányban finanszírozza, ami azt jelenti, hogy a tartomány 12,7 milliót biztosít, a város pedig 6,4 millióval járul hozzá. A projektum elvégzését az eredeti tervek szerint 2011. március 11-e és 2013. november 10-e között kellett volna teljesíteni.

A Žeželj híd helyén épülő új vasúti híd építésének munkálatai 2011-ben kezdődtek, de többször is megszakították és túllépték a határidőt, mivel még az építkezés kezdetén nézeteltérésekre került sor a Szerbiai Vasutak közvállalat és a fővállalkozó, a spanyol–olasz Azvi konzorcium között a munkálatok költségeivel kapcsolatban. Időközben a költségek is megnövekedtek, megkezdődtek a politikai leszámolások a köztársasági, a tartományi és a városi hatalom között, a híd építése pedig továbbra is állt.

Az új híd öt oszlopon helyezkedik majd el, de csak egyet helyeznek a folyóba, méghozzá a régi oszlop helyén, a többit a péterváradi és az újvidéki oldalon helyezik majd el. Kinézésében az új híd a régi hasonmása lesz, az egyedüli változás az íveket a hídtesttel összekötő rácsszerkezeten lesz. Az új vasúti híd 474 méter hosszú, és 30,78 méter széles lesz. Két vasúti sínpár fut majd rajta, a gépjárművek pedig két sávon közlekedhetnek. Ezen kívül két gyalogjárda és két kerékpárút is lesz az új hídon.