2024. március 29., péntek

Jövőre is folytatódik az egyszerűsített honosítási eljárás

Tegnap az óbecsei harmadik helyi közösségben tartottak kihelyezett konzuli fogadónapot

A VMSZ óbecsei szervezete és a CMH iroda szervezésében az újfalusi helyi közösségben tegnap ismét kihelyezett konzuli fogadónapot tartott a szabadkai magyar főkonzulátus, amelyen Menyhárt Attila konzul és munkatársai több mint nyolcvan kérelmet vettek át.

Menyhárt Attila kihangsúlyozta: bár a magyar külpolitika új stratégiájának a középpontjába a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok fejlesztése került, az egyszerűsített honosítási eljárás folyamata jövőre is folytatódik.

– Sokan mennek át Magyarországra, hogy ott adják be a kérelmet, mert azt gondolják, ott gyorsabb az ügyintézés. Ez nem igaz. Azt, aki Szabadkán kér telefonon időpontot, akár már másnap tudjuk fogadni. A nyelvtudásban a középfokú szintet követeljük meg, enélkül senki nem kaphat állampolgárságot, azok pedig, akik csalárd módon mégis megszerezték, bármikor megfoszthatók a magyar állampolgárságtól, ha kiderül, hogy nem tudnak magyarul. A nyelvtudást annyira szigorúan veszi Budapest, hogy azoknak, akik Magyarországon nyújtották be a kérelmet, és alapos gyanú merül fel velük kapcsolatban, hogy nyelvtudás nélkül tették ezt meg, utólagos ellenőrzésre be kell fáradniuk a szabadkai főkonzulátusra. Ezután döntik el Budapesten, hogy megadják-e az állampolgárságot vagy sem – jelentette ki a konzul.

A szabadkai főkonzulátus munkatársai továbbra is folyamatosan járják Vajdaságot, és minden kedden és csütörtökön kihelyezett konzuli fogadónapot tartanak.