2024. április 26., péntek
Ukrán válság – NATO-főtitkár:

„Felszólítjuk Oroszországot, hogy vonja vissza a csapatait”

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kedden elítélte az Ukrajna keleti részében és az ukrán határ mentén végrehajtott orosz csapaterősítést, és katonái visszavonására szólította fel Moszkvát.

Stoltenberg szerint az észak-atlanti szövetség orosz katonák, felszerelések, páncélosok, tüzérségi fegyverek és légvédelmi rendszerek mozgását észlelte Kelet-Ukrajna területén. „Ez az Ukrajnában harcoló oroszbarát szakadárok és a kijevi kormány közötti szeptemberi minszki tűzszüneti egyezmény megsértését jelenti. Emellett a határ orosz oldalán is komoly csapaterősítés történik (...) Felszólítjuk Oroszországot, hogy vonja vissza a csapatait” – közölte a NATO-főtitkár, aki az EU tagállamainak védelmi minisztereivel tanácskozott kedden Brüsszelben.

A moszkvai külügyminisztérium az előző héten határozottan tagadta az orosz fegyverek és csapatok kelet-ukrajnai jelenlétéről szóló híreket. Alekszandr Lukasevics külügyi szóvivő arra reagált, hogy az EBESZ megfigyelői állították: orosz harckocsikból, légvédelmi rendszerekből, tüzérségi és harci alakulatokból álló konvojok jutottak el a kelet-ukrajnai térségbe az oroszbarát szeparatisták támogatására. Az EBESZ állítását Philip Breedlove tábornok, a NATO európai főparancsnoka is megerősítette.

JACENYUK: MOSZKVA NEM TELJESÍTI A MINSZKI MEGÁLLAPODÁST

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök szerint Oroszország nem teljesíti a minszki megállapodásokban foglalt legfőbb pontokat, nevezetesen az ellenőrzés helyreállítását a teljes ukrán–orosz határszakaszon, a kelet-ukrajnai szakadárok fegyverellátásának leállítását, valamint az orosz csapatok kivonását Ukrajna területéről. Ezt kedden Kijevben, Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatójukon jelentette ki, ismételten leszögezve, hogy Ukrajna mindent megtesz a konfliktus békés rendezéséért.

Kijev a genfi formátumban, vagyis az EU és az Egyesült Államok közvetítésével szeretné folytatni a tárgyalásokat Moszkvával a válság békés rendezéséről. Steinmeier szerint a minszki egyezségek nem ideálisak, de jó alapot teremtenek, ezért fontos a betartásuk. A német külügyminiszter Kijevből egyenesen Moszkvába utazott, azt kiderítendő, hogy Oroszország kész-e teljesíteni a minszki megállapodásban foglaltakat.