2024. április 25., csütörtök

A vajdasági iskolák 52 százalékában volt pedagógussztrájk

Az oktatási minisztérium adatai szerint kedden délelőtt 696 szerbiai iskolában tartottak rövidített órákat

Mint ismeretes, a négy mérvadó pedagógus-szakszervezet sztrájkot hirdetett, hétfőtől 30 perces órák tartásával tiltakoznak az iskolák dolgozói. Kedden, a sztrájk második napján a 499 vajdasági iskola közül 261 oktatási intézményben tartottak rövidített órákat.

(Fotó: Molnár Edvárd)

(Fotó: Molnár Edvárd)

Arról, hogy a vajdasági iskolákban mi a helyzet, a tartományi oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkárságtól kaptunk adatokat. Ljubica Srđanov, a tartományi oktatási titkár helyettese az oktatási körzetek vezetőitől kapott információk alapján ismertette a keddi helyzetképet. Az újvidéki oktatási körzetben a 196 általános iskola és középiskola közül 119-ben tartottak rövidített órákat, ami megegyezik a hétfői sztrájkadatokkal. A nagybecskereki oktatási körzet 196 oktatási intézménye közül 92-ben volt sztrájk, ami azt jelenti, a hétfőihez képest emelkedett az iskolák száma, ahol 30 perces órákat tartottak. A zombori körzetben a 107 iskola közül 50-ben volt sztrájk (és ezek közül 10-ben részleges) – tudtuk meg Ljubica Srđanovtól.

Ez kevesebb, mint hétfőn, amikor is a titkárság adatai szerint 273 iskolában voltak rövidített órák.

A zombori oktatási körzethez tartozó észak- és nyugat-bácskai iskolákban a létszámcsökkenéshez az is hozzájárult, hogy a Vajdasági Oktatásügyi Dolgozók Független Szakszervezetének vezetősége úgy döntött, e héten csak hétfőn tiltakoznak rövidített órák tartásával, a jövő héten kedden, ezt követő héten szerdán, majd pedig a csütörtök lesz a sztrájknap.

Szerbiai szinten ismét eltérőek a szakszervezetek és az oktatási minisztérium adatai. A minisztérium adatai szerint az 1768 szerbiai általános és középiskola közül 696-ban tartottak rövidített órákat. Ez növekedést jelent a hétfői 662 iskolához képest. A minisztérium közleménye szerint ha egy iskolában 100 pedagógus van, és közülük egy is sztrájkol, azt már a sztrájkban álló iskolák között tartják számon.

Slobodan Brajković, a Szerbiai Tanügyi Dolgozók Szakszervezetének elnöke az újságíróknak azt mondta, a szerbiai iskolák több mint 60 százalékában vannak 30 perces órák, és növekedett a sztrájkhoz csatlakozó oktatási intézmények száma. Hétfőn 1000, kedden viszont már 1023 iskolában rövidítették le az órákat. Gondot okoz az, hogy egyes igazgatói aktívák elnökei olyan átiratokat küldenek az iskolaigazgatóknak, hogy ha egyetlen olyan pedagógus is van, aki nem sztrájkol, akkor 45 perc után kell kicsöngetni, nem pedig 30 perc után.

A szakszervezetek semmi szín alatt nem fogják megengedni, hogy változzon az oktatási kerettörvény azon szakasza, amely szerint először az iskolákban jelentkező munkaerő-felesleget kell alkalmazni, csak azután írhatnak ki pályázatot egy-egy betöltetlen állásra. Továbbra is szeretnék elérni, hogy a 10 százalékos fizetéscsökkentés ne vonatkozzon az oktatásügyre, a fizetési osztályokat vezessenek be a közszférában, így végre kiegyenlítődnének az állami szektorban dolgozók bérei. Az új kollektív szerződések aláírását is sürgetik, és ragaszkodni fognak ahhoz, hogy megmaradjon a jubiláris juttatások és a napidíjak kifizetése.