2024. április 20., szombat

A tornatermek a diákokért vannak

Marinika Tepić: A klubok vállaljanak társadalmi felelősséget a diáksport terén

A Tartományi Sport és Ifjúsági Titkárság negyedszázados kihagyás után fölélesztette a Diákolimpiát, amit idén Zombor rendezhetett meg. A sikeres lebonyolítást követően Marinika Tepić titkár asszony gimnasztikai sportszereket adott át a városnak, illetve a sportszövetségnek, amelyeket a Sportközpontban és két iskolában vehetnek igénybe a gyerekek. Ebből az alkalomból kérdeztük, miként látja a titkárság a diáksport jelenlegi helyzetét.

– Az iskolasport célja a testnevelés, az egészséges testmozgás szorgalmazása, nem pedig a sporttehetségek kinevelése. Minden gyereknek meg kell találni a sportolás neki megfelelő ágazatát, adottságához mért területen. Sajnos a titkárságunk azt tapasztalja, hogy a torna- és edzőtermek inkább a klubok igényeit szolgálják ki, a tanuló ifjúság szükségletei hátrébb szorultak. Ezen feltétlenül változtatni kell, különösen a gimnasztika terén, hiszen az ad alapot a többi sportfoglalkozáshoz. A testnevelés olyan tantárgy, ami az anya- és idegennyelv, meg a matematika mellett nyolc éven keresztül folyamatosan jelen van az általános iskolai képzésben, nem véletlenül, hiszen célja az egészséges, munkaképes nemzedékek fölnevelése. Fölhívom a szülők és a testnevelők figyelmét, hogy a gyerekeket irányítsák a torna és a testnevelés felé, nemcsak a tornaórák, klubfoglalkozások során, hanem rekreatív tevékenységként is.

Milyen mértékben adottak ehhez a megfelelő helyiségek?

– Sajnos nincsen minden iskolának saját tornaterme, és aggasztó, hogy a meglévőkből és egyéb sportlétesítményekből a labdajátékok és a küzdősportok, illetve az azokat művelő sportok kiszorítják a talaj- és szertornát. Az én diákkoromban a tornaterem valamelyik sarkában rögzítve álltak a tornaszerek, és azok senkit se zavartak. Persze labdajátékot űzni nem lehet bakok, nyújtók, felemás korlátok, svédszekrények között. Ezért vissza kellene fordítani a folyamatot, és a tornatermeket visszaadni a tanulóknak. A klubok dolgoznak, jól dolgoznak, de a tornatermekbe nem ruháznak be semennyit se. A megoldás az lehetne, hogy ha egy klub heti öt terminust kapott egy tornateremben, amiért nem fizet semmit, akkor a klub legyen köteles még bár heti három alkalommal foglalkozni azokkal a gyerekekkel, akik nem jutottak túl a válogatáson, nincsen pénzük a tagdíjra, de meg szeretnének ismerkedni az adott sport szabályaival, be kívánnak kapcsolódni az edzésekbe.

Hogyan értékeli a testneveléssel foglalkozók szakmai munkáját?

– Erről nem beszélhetek, ugyanis nem az én illetőségem, viszont elmondhatom azt, amit a szakmabeliektől hallok. A testnevelők elégedetlenek a körülményekkel, az öreg, kiszolgált tornaszerekkel és eszközökkel, túl sok a gyerek egy-egy tornaterem kapacitásához képest, és miként mondtam, nagyszámú iskolának nincs is tornaterme. Legfőbb gond viszont az iskolai sportinfrastruktúrával, főként a zárt helyiségekkel való visszaélés, vagyis az, hogy azok nem a diákokat, hanem a klubokat szolgálják. Arról is tudunk, hogy egyes testnevelők maguk is saját klubjuk javára játsszák ki a terminusokat. A testnevelők gyakran degradálva érzik magukat, nekik üzenem, hogy akik extra időt fordítanak a gyerekekre, azok ezért plusz pénzt kaphatnak a titkárságunkkal együttműködve, ha figyelik a pályázatainkat és alkalmas projekteket nyújtanak be.

Milyen a tanulók sportolási készsége?

– A testnevelők gyakran panaszkodnak, hogy ötödik osztályban fölkészületlen diákokat vesznek át a tanítóktól. Hangsúlyozom, a tanítóknak nem az a feladatuk, mint a testnevelőnek, és azzal igyekszem békíteni őket, hogy egyik se tanulta a másik szakmáját, ezért kölcsönösen becsüljék meg egymás munkáját. Titkárságunk eltökéltsége, hogy az iskolákat olyan kelléktárral lássa el, amely az alsó tagozaton akár az osztályban is újszerű, érdekes és hasznos sporttevékenységre ad lehetőséget, de az ügyeletes diákok szabadidejükben, a tanulók is akár a szünetekben gyakorolhatnak velük. Nem győzöm hangsúlyozni, a diáksportnak a versengés csupán egyetlen vetülete, nem célja az élsportolók kinevelése, érmek gyűjtése – noha gyakran így értelmezik –, hanem az egészséges testmozgás lehetőségének biztosítása minden iskolás gyerek számára.