2024. április 25., csütörtök

Egyedül Őrszálláson kielégítő minőségű a víz

A zombori városi közigazgatás megbízásából ezúttal a falusi és tanyasi településeken ellenőrizte az ivóvíz vegyi és mikrobiológiai minőségét a Közegészségügyi Intézet Higiéniai és Humán Ökológiai Központja. Minden településen két helyen vettek vízmintát, és mindössze egy helyen, az Őrszállás helyi közösségben bizonyult fogyasztásra alkalmasnak a minta. A falu másik vízlelőhelyén magas vastartalmat mértek, ami nem felel meg az érvényes előírásoknak.

Doroszlón mindkét mintában az előírást meghaladó ammónia- és arzéntartalmat mutatott ki a vegyelemzés, Bácsgyulafalván a vezetékes víz vastartalma haladta meg a megengedettet. Nemesmiliticsen is a vas okoz gondot, ráadásul mangánból is a megengedettnél több van a vízben.

Kerényen és Sztapáron a magas arzéntartalom szintje miatt nem ajánlatos a csapvíz fogyasztása, Sárin és Regőcén az arzén mellett a vastartalom is magas.
A Žarkovac peremtelepülésen vett vízmintákban – itt is, miként ahol lehetett, az egyik mintát az óvoda csapjából vették – fekáliás szennyeződést mutatott ki a laboratórium, és a Közegészségügyi Intézet meghagyta a vízlelőhely és a vezetékek fertőtlenítését és átmosását.