2024. március 29., péntek

A nemzet egységesítése érdekében készül cselekvési terv

A magyarországi KÉSZ, (Keresztény Értelmiségiek Szövetsége), a délvidéki KÉK (Keresztény Értelmiségi Kör), a Kassai Szent Gellért Pasztorációs Oktató Központ a hétvégén a felvidéki Kassán folytatta a szeptemberben Stuttgartban megkezdett nemzeti egység elősegítéséért folytatott munkálkodását.

– Ez év szeptemberében négy civil szervezet a magyarországi KÉSZ, a stuttgarti Erasmus Kör, a Kassai Szent Gellért Pasztorációs Oktató Központ Felvidékről és a vajdasági KÉK aláírt egy négyoldalú együttműködési szerződést, amelynek célja az anyaországi és az országhatáron kívül élő magyarok összefogása. Az együttműködési szerződés elmélyítése érdekében találkozott a négy szervezet Kassán – nyilatkozta lapunknak Szabó Károly, a KÉK elnöke.

A kassai Szent Erzsébet székesegyház búcsújával összekötött zarándoklat során Osztie Zoltán atya, a KÉSZ elnöke bejelentette, a civil szervezetek megbeszélték, hogy januárban elkészítenek egy stratégiai tervet.

– Megállapodtunk abban, hogy január végén egy munkahétvégén, egy stratégiakészítő szakember segítségével kidolgozunk egy középtávú cselekvési tervet a magyar egység kimunkálása érdekében – mondta a KÉSZ elnöke.

Pásztor Zoltán atya, kassai püspöki helynök megjegyezte, hogy az idei templombúcsú valóságos Kárpát-medencei magyar találkozó volt, ugyanis Szabadkától, Kolozsváron keresztül, Kárpátalja, Budapest és a Felvidék is képviseltette magát. A zarándoklat résztvevői megkoszorúzták II. Rákóczi Ferenc sírját, valamint részt vettek az ünnepi Szent Erzsébet Akadémián, amelyen dr. Kállay Tamás G.C.H.D.O., a Magyar Máltai Lovagok Szövetségének protokollvezetője tartott előadást a Máltai Lovagrend Szentjeiről, valamint egy zenés irodalmi összeállítással fellépett a miskolci Éltető Lélek Irodalmi Kör.