2024. április 24., szerda

Kuvait aggódik a zuhanó olajár miatt

Kuvait szeretné, ha a kőolajexportáló országok szervezete (OPEC) megvitatná a csökkenő olajárak problémáját, és intézkedne az olajpiac stabilizálása érdekében. Ezt a kuvaiti kormány vasárnapi ülése után közölte a Öböl menti olajtermelő ország hivatalos hírügynöksége, a Kuna.

A kőolaj ára idén fokozatosan csökkent a szabadpiacon a világgazdasági lassulás, a túltermelés és az amerikai palaolaj miatt. Kuvait bevételeinek 94 százaléka kőolajexportból származik. Az áprilisban kezdődött költségvetési év első felében 4,4 százalékkal csökkentek Kuvait költségvetési bevételei.

A Kuvaittal együtt 12-tagú OPEC adja a világtermelés egyharmadát. Az OPEC jelenlegi termelése napi 600 ezer hordóval meghaladja a tagországok között egyezményes, napi 30 millió hordós korlátot. Az Az OPEC-országok illetékes miniszterei november 27-ére tervezik következő értekezletüket Bécsben.

A kőolaj szabadpiacán irányadó északi-tengeri Brent könnyűolaj hordónként (159 liter) 79,41 dolláron, négyéves mélypont táján zárt pénteken az Intercontinental Exchange londoni jegyzésében, 1,92 dolláros napi árveszteséggel.