2024. március 28., csütörtök

Egy sör – nem sör

Az elmúlt napokban a sajtóban napvilágot látott egy nyílt titok, Szerbiában az emberek szeretnek inni, nem kicsit, nagyon. Újvidékről hétvégenként kijózanító-rendőrjáratok szállítják a kábult piásokat Vajdaság-szerte, mert nincs elegendő józanító zárka a tartományi székvárosban. Egyes felmérések szerint az ország minden hatodik lakosa alkoholista, a részegeskedést 13 évesen próbálják ki, és minden negyedik (16 éves) középiskolás rendszeresen fogyaszt alkoholt. A szeszt fogyasztó populáció folyamatosan gyarapszik, az orvosok szerint nehéz lesz megállítani ezt a tendenciát, mert az emberek nem látnak más kiutat.

Ha megkérdezünk egy átlagos újvidékit, miért iszik, nagyjából ilyen válaszra számíthatunk: „Miért ne innék, nincs abban semmi rossz, gyere testvér, húzz le te is egy sört velünk!”

A fiataloknak és a középkorúaknak nem sok kikapcsolódási lehetőségük van, az ivászat itt jött be a képbe, ezzel mindig „hasznosan” elüthetjük az időt. Elsétálunk a sarki bolthoz, a cimborák közül mindig őrséget áll valaki, vagy a kiskocsmába, ahol a pincérnővel vagy a törzsvendégekkel mindig kellemesen elcseveghetünk egy pia mellett. Az emberi kapcsolatok egy része az italozáshoz kapcsolódik, úgy van ezzel is valahogy, mint a dohányzással, csak az utóbbi nem kábít annyira.

Persze sokan azért alkoholizálnak, mert feszültek, és így próbálnak lazítani, vagy éppenséggel nem képesek megoldani a felgyülemlett gondokat az életükben, ezért a kábulásban találják a menekülést.

Természetesen van, aki egyszerűen szereti a pálinkát, a sört vagy a bort, de ők nagyjából azoknak a táborába tartoznak, akik nem túlozzák el az ivászatot, őket ritkán látja a józanító.

A legborzasztóbb adatok azonban a kiskorúak részegeskedésével kapcsolatosak, a szegénység és a szórakozási lehetőségek hiánya miatt épülettömbök között, parkokban, utcán gyülekeznek, természetesen kétliteres sörbombákkal, és „gyorsítókkal” fűszerezik a szegényesre sikeredett esti programot. Újvidéken a katolikus portán a késő esti órákban nem lehet közlekedni, mert a fiatalok elfoglalják a teret, másnap borzasztó kosz marad utánuk. A rendőrség nem piszkálja őket, többnyire a mentőknek gyűlik meg a bajuk, amikor egy-egy siheder „túlönti” magát, jöhet a gyomormosás.

A rendőrség csak azokat viszi a józanítóba, akik szabálysértést követtek el, és a tetten érés után kiderült, alkoholt fogyasztottak. Képzeljék el, ha nemcsak a szabálysértőkkel foglalkoznának, hanem, tegyük fel, a közterületeken fetrengő, a kávézókban fenyegetőző és a munkahelyeken rikácsoló piásokat is „kezelnék”!