2024. április 19., péntek
SAKK

Idén is újvidéki győzelem

Szombaton a bajsai Testvériség-Egység Általános Iskolában megtartották gyermeklapunk, a Jó Pajtás hagyományos sakkversenyét. Valószínűleg a tanítási napnak tudható be, hogy a részvétel némileg elmaradt a korábbi évek átlagától, de így is 127 ifjú sakkozó (94 fiú és 33 lány) mérhette össze tudását a hétfordulós, svájci rendszerű versenyen. Az iskolák versenyében idén is folytatódott az újvidékiek fölénye: akárcsak tavaly, ezúttal is az újvidéki Kosta Trifković Általános Iskola csapata bizonyult a legjobbnak a fiúknál és a lányoknál is, így természetesen övéké lett az összesített fődíj. A versenyt Laczkovics Károly, a topolyai önkormányzat kultúráért, tájékoztatásért és sportért felelős tanácsosa nyitotta meg, a díjakat Nagy Magdolna, a Jó Pajtás szerkesztője és Vukašin Miljković, a bajsai Szögi Lajos Ifjúsági Sakk-klub elnöke adták át, a torna főbírója Brindza István nemzetközi bíró volt.

A dobogós helyezettek kategóriánként, alsó osztályos lányok: 1. Marijana Bilić (Szent Száva ÁI, Nagykikinda) 6,5, 2. Anđela Radomir (Đura Jakšić ÁI, Csúrog) 4, 3. Mia Mićin (Žarko Zrenjanin ÁI, Újvidék) 4 pont.

Felső osztályos lányok: 1. Iva Vujkov (Kosta Trifković ÁI, Újvidék) 6, 2. Olja Kosanović (Aleksa Šantić) 5,5, 3. Maja Karišik (Aleksa Šantić) 5 pont.

Alsó osztályos fiúk: 1. Marko Kupusović (Svetozar Miletić ÁI, Verbász) 5, 2. Ivan Berenić (Đura Jakšić ÁI, Csúrog) 4,5, 3. Čedomir Đurin (Đuro Daničić ÁI, Újvidék) 4,5 pont.

Felső osztályos fiúk: 1. Dejan Omorjan (Kosta Trifković ÁI, Újvidék) 6,5, 2. Stefan Grbin (Dr. Tihomir Ostojić ÁI, Tiszaszentmiklós) 6,5, 3. Stefan Lončarski (Đura Jakšić ÁI, Csúrog) 6.

A fiúcsapatok versenyét az újvidéki Kosta Trifković Általános Iskola csapata (Dejan Omorjan, Majstorović, David Omorjan, Jovan Šerbedžija) nyerte a verbásziak és a tiszaszentmiklósiak előtt, a lánycsapatoknál pedig ugyanez az iskola lett az első (Iva Vujkov, Maša Milivojević), megelőzve az Aleksa Šantić és az újvidéki Žarko Zrenjanin-iskola csapatait, így természetesen az idei Jó Pajtás-verseny legjobb iskolája is ők lettek.

Kiesett a Zenta

Egyhetes küzdelemsorozat után véget ért a II. szövetségi sakkliga vajdasági csoportjának idei bajnoksága. A Kátyon megrendezett 11 fordulós tornát megérdemelten a pancsovai Svetozar Gligorić Sakk-klub csapata nyerte, így idén ők jutottak fel az első szövetségi ligába. A liga újoncának, a Zentai Sakk-klubnak nem sikerült megkapaszkodnia a felsőbb ligában, mindössze 1 csapatgyőzelemmel (az újvidéki Vojvodina ellen), 3 döntetlennel és 7 vereséggel az utolsó helyen végeztek, így jövőre ismét a Bácskai Ligában kell megküzdeniük a bajnoki címért. Rajtuk kívül a kiesés sorsára jutott még az újpázovai Mladost és a beškai Hajduk csapata is.

A bajnokság végső sorrendje: Svetozar Gligorić (Pancsova) 24, Krajina (Istvánfölde – Krajišnik) 22, Omladinac (Novi Banovci) 19, Zombori Sakk-klub 16, Bata Ćosić (Ópáva – Opovo) 15, Srem (Mitrovica) 13, Naftagas (Elemér), Vojvodina (Újvidék), Stara Pazova, Hajduk (Beška) 12, Mladost (Újpázova) 9, Zentai Sakk-klub 6 pont.