2024. április 25., csütörtök
UKRÁN VÁLSÁG

Nagyszabású orosz támadás készül?!

Egy nagyszabású orosz támadás áll a küszöbön Ukrajna ellen – vélekedett Arszen Avakov ukrán belügyminiszter egy hétfői interjúban. Az INSIDER hírportál azon kérdésére, mennyire valószínű egy Ukrajna elleni orosz támadás a közeljövőben, a miniszter azt válaszolta, „elméletileg” az ország a küszöbén áll egy újabb nagyszabású támadásnak. Avakov azzal érvelt, hogy Donyeck és Luhanszk megyék területén az elmúlt hetekben mintegy hétezerre növekedett az orosz katonák száma. „Lesz-e támadás és mikor? Ez olyan kérdés, mint például az, mikor lesz a következő rohama egy őrültnek. Lehet, hogy lesz, de lehet, hogy nem” – fogalmazott. „Jelenleg nem állunk készen egy teljes körű háborúra a miénknél százszor erősebb orosz hadsereggel, de területet harc nélkül feladni nem fogunk, és azt is gondolom, hogy az orosz társadalmat megrázza az ütközetek halottainak száma” – jelentette ki Avakov, aki lehetségesnek nevezte, hogy emiatt Oroszországban felkelés tör ki Vlagyimir Putyin elnök ellen.

Közben Andrij Liszenko, az RNBO szóvivője kijelentette, hogy már felkészítették az első védelmi vonalakat, szükség esetén a tartalékosok is készen állnak a bevetésre. Szavai szerint a Donyeck környéki Piszki, Marjinka, Krasznohorivka és Avgyijivka településekhez vontak össze nagy számú erőket és fegyvereket. Az elmúlt 24 óra alatt hat ukrán katona esett el és kilenc sebesült meg.

Mikola Malomuzs tábornok, az ukrán külföldi hírszerző szolgálat volt elnöke kijelentette, Kijev tud arról, hogy Oroszország és a szakadárok mely stratégiai fontosságú településeket és objektumokat készülnek elfoglalni. Felsorolása szerint ezek a donyecki repülőtér, valamint a közelében levő Piszki és Avgyijivka, a Luhanszk melletti Scsasztya, Debalceve, továbbá az Azovi tenger partján fekvő Mariupol.

CSAK LŐSZEREK VOLTAK A SEGÉLYKONVOJBAN

Kizárólag lőszerek voltak az újabb, hetedik orosz „segélykonvojban”, amely vasárnap lépett be Ukrajna területére a szakadárok által ellenőrzött határszakaszon át – állítja a donyecki megyei hatóságok egyik illetékese. „Csak töltényeket, aknákat és lövedékeket tartalmazó ládákat rakodtak ki. Semmilyen gyógyszer, élelmiszer, vagy meleg holmi nem volt bennük – mondta. A több mint hetven teherautóból álló konvoj a Luhanszktól nem messze lévő Izvarine településnél, két részre oszlott: 54 teherautó Donyeck, 20 Luhanszk felé vette az irányt.

ZEMAN: POLGÁRHÁBORÚ KÖZEPETTE ÉRTELMETLEN UKRAJNÁT TÁMOGATNI

Miloš Zeman cseh államfő szerint értelmetlen gazdaságilag támogatni Ukrajnát a polgárháború közepette. Zeman az orosz tévé első csatornájának nyilatkozva beszélt erről „Szerintem a legfontosabb, hogy megértsük, Ukrajnában egyszerűen polgárháború van. Nem kell valamilyen vágyalmokat kergetnünk a (Kijevnek szánt) támogatásról, ide értendő Ukrajna gazdasági támogatását, mert polgárháború körülményei között a gazdasági segítség teljesen értelmetlen” – mondta. A válság rendezésében a legelső feladat az „ukrán–ukrán” kiegyezés, és csak a következő lépésnek kell lennie a gázmegállapodásnak és a csődhelyzet elkerülésének, amelynek elkerüléséhez meg kell állítani a polgárháborút. Zeman ismét bírálta az Oroszország ellen bevezetett uniós szankciókat, és felhívta a figyelmet arra, hogy távolról sem ő az egyetlen európai vezető, aki szkeptikusan viszonyul Brüsszel szankciós politikájához. Azt mondta, a szankciókkal mindenki veszít, és senkinek sem származik belőlük semmilyen előnye.