2024. április 25., csütörtök

Elégtétel – száz év után

Muzslyán megnyílt Az első világháború képekben és relikviákban című vándorkiállítás

Égő gyertya mellett, imával emlékeztek az első világháború áldozataira Az első világháború képekben és relikviákban című vándorkiállítás péntek esti muzslyai megnyitóján. A kiállítást a szegedi Meritum egyesület és zentai Történelmi Levéltár közreműködésével, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet segítségével sikerült megszervezni. A Petőfi Sándor MME nagytermében lehet megtekinteni, mindennap 17 és 19 óra között, november 23-ig.

Molnár Tibor, a Zentai Történelmi Levéltár levéltárosa elmondta, hogy megpróbálták bemutatni az első világháborúnak a Délvidékhez, illetve a Vajdasághoz köthető hadszíntereit. Szeretnék a vándorkiállítást minél több településen bemutatni. Az idei körútnak az utolsó állomása Zentán lesz.

Az első világháború határmódosítást hozott, a magyarságnak sokáig beszélnie sem volt szabad az elvesztett háborúról, nemhogy áldozataira emlékezzen.

Dr. Zsoldos Ferenc, a Ci-Fi Civil Központ vezetője szerint a délvidéki magyarság kollektív tudatából kicsit kiesett az első világháború, emlékhelyeink sincsenek. A történelem talán legembertelenebb háborújának áldozatai megérdemlik, hogy legalább megemlékezzünk róluk, tudjunk róla, hogy az adott kis közösségben hányan haltak meg, kik voltak ők.

A muzslyaiak 1890-es betelepítésük utáni első komoly megpróbáltatása az első világháború volt. Ötszázan lettek mozgósítva. Közülük sokan odavesztek. Ezeket az eseményeket Palatinus Aranka helytörténész kutatja. Gyűjti a régi katonaképeket, családi ereklyéket, dokumentumokat. A muzslyaiakat az orosz és az olasz frontra vitték. Ezt tanúsítják a Piava folyó környékén és a Szibériában készült fényképek.

Emlékhelyek a vidéken nincsenek. A nagybecskereki katolikus temetőben 1963-ig 282 kőkereszt emlékezett az első világháború áldozataira. A temető államosítása után azonban felszámolták a katonasírokat. Hallai Zoltán tanácselnök azt ígéri, hogy a muzslyai temetőben jövőre – a falu telepítésének 125. évfordulójára – emléktáblát állítanak az első világháború helyi áldozatainak emlékére.