2024. március 29., péntek

Šešelj több ezer ember élén

(Helyszíni tudósítás)

– Nem fogjuk megvárni, hogy leteljen ennek az áruló hatalomnak a mandátuma, egy éven belül újra választásokra kerül sor! – üzente híveinek Vojislav Šešelj, a Szerb Radikális Párt elnöke ma Belgrádban. A radikális vezér több mint egy évtizedes hágai tartózkodása után, ma pontban délben Belgrád központjában, a Köztársaság téren, több ezer ember előtt tartott beszédet. Kijelentette, megdönti a jelenlegi hatalmat Szerbiában, és a megfelelő útra tereli majd az országot.

Šešelj ellen háborús bűnök miatt indult tizenkét évvel ezelőtt eljárás a Hágai Törvényszék előtt. Egészségügyi állapotára való tekintettel szerdán ideiglenesen hazaengedték.

A mintegy fél órás beszéd után az SZRP elnöke békés sétára invitálta a tömeget. A radikális vezető szimpatizánsai Šešelj, illetve Vladimir Putyin arcképével ellátott zászlókkal és transzparensekkel a kezükben, kitűzőkkel a mellkasukon, végigsétáltak a Köztársaság térről a parlament épülete előtt, a Sándor király körúton, majd pedig a Milan király utcán végighaladtak a Terazijéig a város sétálóutcája felé, közben Vojislav Šešelj nevét kiáltozták, győztesként és megmentőként emlegetve őt.

A városban a rendet és a polgárok biztonságát több száz rohamrendőr, lovas rendőrök és katonarendőrök biztosították.