2024. április 24., szerda

Harminc dolgozó „fölösleg”

Az adai egészségházban mégis a káderhiány a legnagyobb gond – Egyes ellátások ingyenesek a nyugdíjasoknak

Dr. Balog András szülész-nőgyógyász szakorvos az adai képviselő-testület döntése értelmében szeptembertől négyéves megbízatással igazgatóként irányíthatja az egészségházat, amelynek már harminckét éve dolgozója. Az igazgató elmondta, hogy elődjétől, dr. Tóth Barna Elvirától jó állapotban lévő községi intézményt örökölt az objektumok, a felszereltség és a káderállomány tekintetében is. Az országban uralkodó nehéz helyzet azonban rányomja bélyegét az egészségügyi intézményre is.

– Az intézmény irányítását azzal a céllal vállaltam el, hogy megőrizzem az egészségügyi ellátás eddigi színvonalát, a lehetőségektől függően fejlesszem azt, korszerűsítve és mindinkább betegközpontúvá téve – magyarázta dr. Balog András. – Az egészségház alapítója az adai önkormányzat, amellyel igyekszünk szorosabbra fűzni az együttműködést, ismertetni a problémákat, és közösen megoldást találni rájuk. Az együttműködés mindinkább kezd gyümölcsözővé válni. Az országban uralkodó helyzet az intézményünkre is rányomja a bélyegét. Pillanatnyilag a legégetőbb kérdés a káderhiány, az elvándorlás miatt. Többen nehezményezik, hogy nincs elég orvos, emiatt sokat kell várni. Valóban, az utóbbi fél évben négy orvos hagyta el intézményünket. Egy doktornő nyugdíjba vonult, ketten Zentára távoztak, egy pedig külföldre. Sajnos még ketten jelentették be távozásukat: egy nőgyógyász, aki eddig fél munkaidővel dolgozott nálunk, és egy általános orvos.

Az eltávozott orvosok helyére senkit nem vehetünk föl, ugyanis a január elseje óta érvényben lévő, az egészségügyi minisztérium által kiadott káderterv értelmében Adának összesen tizenkét általános orvos alkalmazására van joga. Kilenc választott orvosra és három orvosra a mentőszolgálatnál. Most értünk erre a szintre, illetve egy szülési szabadságon lévő orvosnő helyére a közeljövőben felvehetünk egy új orvost. A normatívák értelmében egy választott orvost 1400–2000 fő választhat. Így Ada község lakosságát kilenc orvosnak kell ellátnia. A káderterv értelmében az egészségháznak joga van még három gyermekorvos, egy-egy nőgyógyász, röntgenszakorvos és biokémikus alkalmazására. A fogorvosi szolgálatban három-három fogorvos és asszisztens alkalmazható. A pillanatnyilag munkaviszonyban lévő belgyógyász, ideggyógyász és munkaügyi szakorvos, valamint a pszichológus mint szakmunkatárs addig alkalmazhatóak, míg itt vannak. Távozásuk esetén helyükre új szakemberek felvételére már nincs lehetőség. Ezeket a normákat a lakosság száma és a legközelebbi kórház távolsága határozza meg. Nemcsak az orvosok, de a nővérek és a többi dolgozó esetében is többen vagyunk annál, amit a káderterv előirányoz. Így jó ideig csak távozásokkal kell számolnunk, nem pedig új munkaerő alkalmazásával. A február óta érvényben lévő létszámstop értelmében még indokolt esetben is csak minisztériumi jóváhagyással alkalmazható új dolgozó. Számolnunk kell bizonyos átszervezésekkel, amit kénytelenek leszünk végrehajtani, ha a létszám feletti dolgozók idővel távoznak az intézményből – közölte az igazgató, akitől megtudtuk, hogy jelenleg 119 dolgozója van az intézménynek, amelyben a normatíva szerint csak 89 személyt alkalmazhatnának, vagyis 30 fővel kevesebbet. Ez azt jelenti, hogy a megmaradó egészségügyi dolgozóknak kevesebb pénzért többet kell dolgozniuk.

– Minden nehézség ellenére igyekszünk jobbá tenni az ellátást. Ennek érdekében bővítettük az adai gyógyszertár munkaidejét, amely így újra nyitva tart vasárnap délelőtt 8 és 12 óra között. Újdonságnak számít, hogy a gyógyszertárunkban, egyelőre csak Adán, lehetőség van bankkártyás fizetésre is. A legjelentősebb újdonság, hogy november elsejétől önkormányzati döntés értelmében a nyugdíjasok díjmentesen vehetik igénybe a fiziáter és a tüdőszakorvosi vizsgálatokat és kezeléseket. Ezeket a költségeket a helyi önkormányzat vállalja magára, amit szerződésben rögzítettünk. Ez nagy segítség, hiszen az idős korral egyre több a mozgásszervi betegség, amelyek enyhítésében jelentős szerepe van a gyógytornának és más rehabilitációs kezeléseknek, valamint nagy segítség a költségek átvállalása most, amikor a nyugdíjakat is csökkentik. A nehézségek ellenére készülnek a jövő évi tervek és a költségvetés is. Az önkormányzat hathatós támogatására számítva, terveink között szerepel egy új kisbusz beszerzése a művesekezelésre szorult betegeink szállítására. Tervezzük az adai egészségház főépületének kupolacseréjét, amivel végleg megszüntetnénk a beázásokat. Továbbá remény mutatkozik a moholi egészségügyi állomás nyílászáróinak cseréjére is a jövő évben. Ezt a pályázatot még 2008-ban megnyerte az intézmény, de eszközhiány miatt eddig nem realizálódhatott – mondta dr. Balog András, aki azt tanácsolta a betegeknek, hogy az egészségügyi problémájuk zökkenőmentes megoldása érdekében idejében kérjenek időpontot orvosuknál szóban, telefonon vagy e-mailben. Sürgős esetben pedig forduljanak a mentőszolgálathoz, ami éjjel-nappal működik. Továbbá arra kért mindenkit, hogy járjanak el a szűrővizsgálatokra is.