2024. április 25., csütörtök

Rálőttek Milan Bekóra

Péntek délután rálőttek Milan Beko üzletemberre a belgrádi Senjak városrészben található családi háza előtt. Bekót két lövés érte. A sofőrje eszméletlen állapotban szállította kórházba. A rendőrség szerint az ismeretlen elkövető a családi ház előtti bokrok között várta, hogy az üzletember megérkezzen. A rendőrség még keresi az elkövetőt. 

Milan Beko egyetlen pártnak sem tagja, neve viszont sohasem volt elválasztható a politikai élettől. Amellett, hogy a miloševići érában Mirko Marjanović köztársasági kormányának magánosítási minisztere, majd Momir Bulatović szövetségi kormányának egyik tárcavezetője volt, közel állt a Demokrata Párthoz is, a Spektra cégcsoport vezetőjeként 1993-ban a DP kampányát támogatta.

Milan Beko Miroslav Mišković után a leggyakrabban emlegetett szerbiai mágnás. Kivette részét a legnagyobb állami cégek magánosításában. Ez év augusztusában Aleksandar Vučić kormányfő felkérte a csőd szélén álló Szerbiai Vasutak közvállalat vezetésére viszont az erről folytatott tárgyalásokat a kormány megszakította Bekóval és pályázatot írt ki a vezérigazgatói posztra.