2024. március 29., péntek

DP: Zombornak csupán a jószágtetemekből jutott

A Demokrata Párt zombori városi bizottságának sajtótájékoztatóján a bérek és nyugdíjak csökkentése ellen tiltakozott a párt frakcióvezetője és a Női Fórumának elnök asszonya. Vladimir Kuzmanov hangsúlyozta, hogy a közkórházban az alkalmazottak átlagbére 37 000 dinár. Ebbe az összegbe bele van építve a nyaralási pótlék és a helyi útiköltség, ami hétezer dinárt tesz ki, a fizetés mindössze 30 000, ami a levonással tovább csökken.

– Meddig várható el, hogy az életbevágóan fontos, nem egy esetben veszélyes és mindenképpen felelősségteljes feladatokat ellátó egészségügyisek csupán szakmai elkötelezettségükért és etikai meggyőződésükért dolgozzanak, minden anyagi motiváció nélkül? – vetette fel Kuzmanov.

Ružica Nikolić a pedagógusok és nyugdíjasok példáját emelte ki, mondván, a pedagógusok a jövő nemzedékek felnevelését vállalták, de az elvonás miatt saját gyermekeik felnevelése is komoly akadályba ütközik. Friss nyugdíjasként panaszolta föl, hogy évtizedeken keresztül abban a meggyőződésben fizette a járulékot, hogy nyugállományba kerülése után anyagi biztonságban élhet, ám az első tapasztalata az volt, hogy a megítélt ellátmányából lecsippentenek.

– Nem azokon kellene csattannia az ostornak, akik becsületesen végzik és végezték feladataikat a közszférában, hanem megadóztatni a dúsgazdagokat, leállítani a párttagságra alapuló foglalkoztatást, és revideálni az államigazgatás költségeit. Nyíltan ki merem mondani, vannak olyan pozíciók, amelyek betöltői egyetlen hónap alatt megkeresik az egész évi nyugdíjam összegét – hallottuk a Női Fórum elnök asszonyától.

Siniša Lazić, a DP városi bizottságának elnöke a jelenlegi városvezetőséget bírálta. Szerinte ennyire rossz állapotok nem uralkodtak Zomborban azóta, hogy elnyerte a szabad királyi város státusát.

– A demokrata hatalom az idén áprilisban egészséges közvállalatokat hagyott hátra a Szerb Haladó Párt pozícióra lépő koalíciójának. Azóta a vízszolgáltatónál gyakorlatilag nincsen vezető, és most azon ügyködik a vkt, hogy az összes kommunális közvállalatot egy városfenntartási holdingba tömörítse. Kérdem én, ugyan miért fizetne bárki is például a távhőszolgáltatásért, mert annak használói közül valaki nem akarja, vagy képtelen annak díját kifizetni, annak ellenére, hogy a másik polgárnak nincsen távfűtése, az egyéb közműdíjakat viszont rendszeresen fizeti? Sorolhatnám napestig a jelenlegi városvezetőség alkalmatlanságának példáit, de legyen elég annyi, hogy az áprilisi hatalomváltástól kezdve az önkormányzat nem hozott egyebet Zomborba, mint a szerbiai árvizekben elhullott jószágok tetemeit, amelyek megsemmisítését a Proteinka állat-egészségügyi intézmény végzi, a várost fojtogató bűzt keltve, amit az ottani, rátermetlen cégvezetőség képtelen orvosolni – összegezte a zombori vkt éléről vitatott körülmények közt menesztett politikus.