2024. április 25., csütörtök

Új tanszak, helyhiány

Háromszáztíz növendék oktatásával, huszonöt tanár közreműködésével vette kezdetét a 2014–2015-ös tanév a topolyai Alapfokú Zeneiskolában, amely 2016-ban ünnepli fennállásának ötvenedik évfordulóját.

Diósi Rózsa, az intézményvezető reméli, hogy addigra újabb két kisebb tantermet létesíthetnek a zenede topolyai anyaintézményében.

Jelenleg a topolyai létesítményben 284 diák képzésének megszervezésére öt tanteremben van csupán lehetőség. A helyhiány miatt még szombaton egész nap, sőt vasárnap is folyik náluk az oktatás. Az érdeklődő növendékek és szüleik igényeinek kielégítése céljából azonban még a helyhiányból fakadó szervezési nehézségek ellenére is folyamatosan bővítik tanszakaik számát. Mostanra kilencre bővült számuk: a zenedében harmonika, fuvola, cselló, zongora, hegedű, gitár, szólóének, valamint ütős és klarinét tanszakon tanulhatnak. Az elmúlt tanév óta Nikola Vladušić vezetésével indult be az ütősök tanszaka. A négyéves képzésben – amelynél az általános iskola ötödik osztályosainál fiatalabbak előkészítőbe iratkozhatnak – jelenleg tizenhét diák részesül zenei nevelésben. A 2014–2015-ös tanévben Horák Réka vezetésével beindult a klarinét tanszak is. Egyelőre ez a négyéves tanszak részben a helyhiány miatt és részben azért, mert az érdeklődők bácskossuthfalviak, a zenede bácskossuthfalvi kihelyezett tagozatán működik. Ezen a kültagozaton a klarinét mellett hegedű- és zongoraoktatás is zajlik. A pacséri kihelyezett tagozaton hegedű, zongora és harmonika zenei képzés folyik, Zentagunarason zongora és harmonika szak van, a bajsai kültagozaton zongorista növendékek képzése valósul meg. Mint azt beszélgetőtársunktól, Diósi Rózsa igazgatónőtől megtudtuk, a Zeneiskolának számos növendéke van még a felsoroltakon kívül Gunarasról, Kishegyesről, Szikicsről, Bácsfeketehegyről, Bácsgyulafalváról.

Az idei tanév kezdetén kidolgozták a zeneiskola öt évre szóló fejlesztési tervét. Melyik részletét emelné ki e tervezetnek?

– Mindenekelőtt a zeneiskola topolyai épülete területének bővítésére vonatkozó, építkezési beruházásokat érintő terveinkről szólnék. Szerettük volna az anyaintézmény közvetlen szomszédságában lévő lakóépületet megvásárolni, amelynek következtében a helyhiányból fakadó gondjaink nagy mértékben csökkentek volna. Ez a célkitűzésünk is benne szerepel a fejlesztési tervben, de sajnos anyagiak hiányában, támogatást nélkülözve, hosszabb időszakon keresztül nem tudtunk lépni ez ügyben, és a közelmúltban a szóban forgó házat eladták. Létezik viszont egy hat évvel ezelőtt született ötletterv a zenedei komplexum építésére, bővítésére vonatkozóan. Ennek a tervezetnek egy részét szeretnénk már ebben a tanévben elkezdeni megvalósítani. Reméljük, a helyi önkormányzat és a helyi közösség is partnereink lesznek ebben. 2001-ben történtek utoljára építkezés vonatkozásában beruházások a topolyai intézményben, aminek következtében bővült a tantermeink száma. Akkor két kisebb helyiséggel. Jelenleg öt tanteremben folyhat a növendékek képzése Topolyán, számuk azonban 284, így aztán csak komoly nehézségek árán tudjuk mindezt megszervezni. A tervünk ezúttal az, hogy a 2014–2015-ös tanévben a tizenhárom évvel ezelőtt kivitelezett épületrész folytatásában újabb két kisebb helyiséget létesítsünk. Ezáltal hétre növekedne a tantermek száma – osztotta meg velünk az igazgatónő.