2024. április 24., szerda

A talajvizet okolják

Továbbra is üresek a nagybecskereki fóliasátrak

Nagybecskereken még üresek a fóliasátrak, melyeket külföldi támogatásból emeltek azzal a céllal, hogy tanulási és munkalehetőséget biztosítsanak a fiataloknak. A termelést a nyáron kellett volna bennük elindítani. Az illetékesek tegnap cáfolták a híreszteléseket, hogy csődbe ment volna a projektum. A folytatást pedig tavaszra ígérik.

Az Amerikai Nemzetközi Fejlesztési Alap (USAID) 150 ezer eurós támogatásából Törökbecsén négy, Nagykikindán 12, Nagybecskereken pedig 15 fóliasátor épülhetett, hogy a munkanélküli fiatalok részére biztosítsanak tanulási, illetve továbbképzési lehetőséget. Az elképzelés szerint két év elteltével a legjobbak ezekben a fóliasátrakban vállalkozásba foghatnak majd. Nagybecskereken június 30-án fejezték be a fóliasátrakat, melyek azóta gazdátlanul állnak.

A fóliasátrakat a nyáron benőtte a gaz, a nagy esőzések után pedig elöntötte őket a víz. A környéken élők, ha nehezen is, de belenyugodtak abba, hogy a szomszédságukban emelték fel a fóliasátrakat, de szerintük, ha azok hosszabb időre gondviselés nélkül maradnak, akkor környezeti katasztrófa érheti a környéket. Olyan híreszteléseket lehetett hallani, hogy csődbe ment az elképzelés.

Ezt tegnap cáfolta Duško Radišić projektumvezető, azt ígérve, hogy jövő év tavaszán a sikeresen pályázó fiatalok birtokba vehetik a létesítményeket.

– A projektum mindenesetre nem bukott el, a cél az, hogy hosszú éveken keresztül folyjon a termelés a fóliasátrakban. Nálunk a projektum olyan probléma miatt késik, amelyet nem befolyásolhattunk. Ez a talajvíz, amely megjelent ezeken a parcellákon, amire nem volt példa az elmúlt ötven évben. Azt is megállapítottuk, hogy a probléma öt-hat éve keletkezett, amikor egy építkezés alkalmával betömték az esővíz-levezető csatorna egy részét, amely a kérdéses területről vezette el a fölösleges vizet – nyilatkozta tegnapi sajtótájékoztatóján Radišić, sajnálatát fejezve ki a médiumokban az esettel kapcsolatosan megjelent negatív hangvételű írások miatt.

Kisebb árkokkal próbálták meg elvezetni a vizet, de ez nem volt lehetséges, mivel kiderült, hogy a parcellán harminc centiméteres mélységben van a talajvíz szintje. Emiatt kénytelenek lesznek körbecsatornázni a parcellát, amelyen a fóliasátrak vannak. A projektum megkezdését ezért a jövő év tavaszára halasztották.

Az illetékesek hangoztatják, hogy a késés nem okozott semmilyen anyagi kárt, mivel a termelés el sem kezdődött a fóliasátrakban. Továbbá a pályázók jogai sem csorbulnak, mivel a szerződéseket csak tavaszra írják majd alá. Az időközben visszalépett jelentkezők (4) helyére új (harminc évnél fiatalabb, munkanélküli) pályázókat várnak.