2024. április 20., szombat

Új szerbiai rekord: bejegyezték a századik pártot

A pártokról szóló törvényt 2009-ben szigorították meg, amelynek köszönhetően a több mint 600 párt alig egy tizede tudta magát újra bejegyeztetnie. Az önkormányzati és közigazgatási minisztérium ekkor azzal indokolta a módosítást, hogy általa sokkal átláthatóbb lesz például a pártok pénzelése, valamint megszűnik az a káosz, amelyet a szövetségi és köztársasági pártjegyzék összevonása okozott. A bejegyzett pártok számát illetőleg Szerbia ekkor rekordernek számított.

Alig öt évnek kellet eltelnie ahhoz, hogy újra rekordot döntsön az ország, ugyanis bejegyezték a 100. szerbiai pártot, az újvidéki székhelyű Zöld Pártot. Az Európai Unióban egyetlen ország sem rendelkezik ekkora számú bejegyzett párttal, sőt India sem, amely 170-szer több lakossal rendelkezik.

Az új párt alapítója, Goran Čabrad szerint a párt tagjai apolitikusak.

– Ha bármit is tenni szeretnénk ma, csak a politikai úton tehetjük meg azt. Ha befolyást szeretnénk, akkor párttá kell szerveződnünk. Számunkra az emberi jogok a legfontosabbak – mondta az alapító.

A párt statútuma szerint a párt kisebbségi párt. Szerbiában 70 kisebbségi érdekeket és 30 általános érdekeket képviselő párt létezik.

A pártokról szóló törvény módosítása értelmében a pártok bejegyezéséhez a szerbiai pártoknak a 10 000 – a kisebbségi pártok esetén 1000 – alapító aláírás mellett az illetékes minisztériumnak át kellett adniuk két példányban a párt programját, a módosított statútumot, a tisztségviselők megválasztásáról és kinevezéséről szóló dokumentumot, valamint a pártbejegyzésről szóló illeték befizetéséről szóló bizonylatot. A törvény szerint, amennyiben egy párt 8 éven belül egyetlen egy képviselőt sem tud a Szerbiai Képviselőházba delegálni, ki kell törölni a jegyzékből. A költségvetősből csak az a párt kaphat pénzt, amelynek van képviselője a szerb parlamentben.